Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

14. 09. 2017. 09:36   >>  09:06

O REFORMI UN

Guteres želi konstruktivne odnose sa Trampom

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da pokušava da izgradi "konstruktivne odnose" s predsjednikom SAD Donaldom Trampom i izrazio nadu da će to biti i njegova poruka na skupu svjetskih lidera tokom Generalne skupštine UN iduće nedelje.

 

 

 

Guteres je na konferenciji za štampu juče u sjedištu UN u Njujorku rekao da ako Tramp njemu to bude poručio, "ta poruka će biti dobro prihvaćena".

Tramp želi da uvede velike rezove u budžetu UN, kao i znatne reforme svjetske organizhacije. Guteres i Tramp treba u ponedjeljak da govore na sastanku o reformi Ujedinjenih nacija za koje se zalažu SAD, dan prije otvaranja zasjedanja Generalne skupštine UN kada će se američki vođa prvi put obratiti tom tijelu od 193 članice. SAD daju najveći doprinos budžetu svjetske organizacije, kao odraz njihovog položaja najveće ekonomije svijeta.

One plaćaju 25 odsto od redovnog operacionog budžeta UN i više od 28 odsto od njegovog odvojenog budžeta za mirovne operacije.

Trampova administracija preispituje 16 mirovnih organizacija UN, koje koštaju gotovo osam milijardi dolara godišnje, a američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla je da je jedan od glavnih prioriteta smanjenje troškova tih operacija i obezbjedjivanje da one efikasnije rade.Guteres je rekao da je potpuno posvećen reformisanju UN kako bi organizacija mogla bolje da odgovari na potrebe svijeta 21 vijeka.

Kada je riječ o budžetu za mirovne misije, on je rekao da mu je namjera da učini sve da one budu najefikasnije moguće, i po radu i po troškovima.On je rekao da nema posebnu poruku za Trampa i da će reći američkom predsjedniku ono što govori svim liderima o dva globalna problema, a to su Mjanmar i Sjeverna Koreja, i o klimatskim promjenama.

Guteres je rekao da se etničko čišćenje događa u Mjanmaru protiv muslimanske manjine Rohindža i pozvao je da se odmah prekine nasilje u toj zemlji. On je pozvao Sjevernu Koreju da prekine probe nuklearnog oružja i balističkih raketa i da se vrati na pregovore o svom nuklearnom programu.

Kada je riječ o klimi, generalni sekretar UN rekao je da je njegov stav da međunarodna zajednica treba da ubrza sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

"Zelena privreda nije potrebna samo da bi spasla planetu, to je takođe i mudar način da se gleda razvoj u sadašnjem trenutku", rekao je Guteres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније