Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 09. 2017. 23:27 >> 23:24
1

ISLAND

Raspad vlade zbog pedofilskog skandala

Vlada desnog centra Islanda, obrazovana prije devet mjeseci, raspala se danas pošto se povukao manjinski koalicioni partner, dok je premijer tražio nove izbore "što je prije moguće", prenijeli su islandski mediji.

Centristička partija "Svijetla budućnost" povukla se zato pošto je premijerov otac pomogao osuđenom pedofilu da očisti dosije kako bi opet mogao da se zaposli.

Premijer Bjarni Benediktson je došao na vlast u januaru s koalicijom u kojoj su bili njegova Indipendistička partija, Reformska partija i centristi.

Njegova vlada je imala tanku većinu u parlamentu, 32 od 63 poslanika, poslije izbora prošlog oktobra, koji su sazvani kada je prethodni premijer podnio ostavku poslije protesta zbog njegove ofšor imovine, koja je otkrivena u Panamskim dokumentima.

"Svijetla budućnost" ima četiri mjesta u parlamentu.

Premijerov otac Benedikt Sveinson pomogao je osuđenom pedofilu da se prijavi za klauzulu u pravnom sistemu koja omogućava osobi koja je odslužila kaznu za ozbiljan zločin da "povrati čast" i ponovo traži posao.

Hjalti Sigurjon Haukson je 2004. osuđen za silovanje pastorke skoro svaki dan 12 godina, zbog čega je dobio pet godina zatvora.

Kada se pojavilo da su neki članovi vlade, uključujući premijera, od javnosti krili informaciju o pismu kojim se traži čišćenje Hauksonovog dosijea, "Svijetla budućnost" je saopštila da se povlači iz vlade.

Benediktson je bivši ministar finansija koji se takođe spominjan u Panamskim dokumentima zbog udjela u investicionoj kompaniji na Sejšelima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније