Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

16. 09. 2017. 09:13 >> 08:47

SAD ZATRAŽILE

Otkazati referendum o iračkom Kurdistanu

Bijela kuća je pozvala na otkazivanje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zakazanog za 25. septembar uprkos protivljenju Bagdada, ocijenivši referendum kao "provokativan" i "destabilizujući".

Ponovivši uvjerenje da bi to glasanje bilo prepreka u borbi protiv Islamske države i "stabilizaciji oslobođenih područja", Vašington je jasno izrazio svoje neslaganje pošto je parlament iračkih Kurda glasao za referendum.

"Pozivamo regionalnu kurdsku vladu da odustane od referenduma i da uđe u ozbiljan dijalog sa Bagdadom u kom su SAD uvijek spremne da budu posrednik", navodi se u subotu u saopštenju Bijele kuće.

Lideri Iraka su kurdsku inicijativu ocijenili kao protivustavnu.

Referendum izaziva zabrinutost i u Turskoj i Iranu, susjedima Iraka koji vjeruju da bi to moglo da ohrabri njihove kurdske manjine.

Kurdski zvaničnici su naveli da pobjeda "za" na referendumu ne znači momentalno proglašenje nezavisnosti već bi im dalo mogućnost da iz snažnije pozicije pokrenu pregovore sa vlastima u Bagdadu.

Kurdistan ima autonomiju od 1991, i ona se tokom godina širila. Objava predsjednika tog regiona Masuda Brzanija u junu o određivanju dana referenduma bila je jasan signal da Irak ulazi u novu fazu.

Poslije tri godine borbe protiv džihadista Islamske države, Irak se vraća vjerskim i etničkim problemima koji su postojali prije Islamske države, piše Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније