Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 09. 2017. 19:43 >> 19:29

PODSTAKAO SPEKULACIJE

Boris Džonson želi premijersko mjesto?

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Džonson podstakao je spekulacije da se nada da će naslijediti premijerku Terezu Mej, pošto je objavio svoje gledište o ciljevima Bregzita, nekoliko dana prije njenog govora o toj temi.

Džonson, bivši novinar, napisao je članak od 4.000 riječi za današnje izdanje britanskog Dejli telegrafa u kojem je naveo kako Bregzit može da donese "veličanstvenu" budućnost Velikoj Britaniji i pomogne joj da postane "najveća država na Zemlji".

On je naveo da Velika Britanija ne treba da teži ostanku u jedinstvenom tržištu EU ili carinskoj uniji, već da iskoristi priliku da ide svojim putem.

Tajming njegovog teksta je važan jer bi Mejov trebalo da iznese detalje o svom pogledu na Bregzit tokom govora u Italiji 22. septembra.

To što je Džonson objavio svoje gledište o Bregzitu prije nje mnogi bi mogli da tumače kao izazov njenom autoritetu, koji je oslabio poslije lošeg rezultata njene Konzervativne partije na izborima 8. juna na kojima je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Džonson, strastven zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU pred prošlogodišnji referendum, napisao je danas na Tviteru, da bi zaustavio nagađanja, "Svi iza Tereze za veličanstven Bregzit".

On je u članku ponovio široko odbačenu ideju da će izlazak iz EU omogućiti Velikoj Britaniji da upumpava 350 miliona funti nedjeljno u zdravstveni sistem i naveo da će deregulacija i reforma poreskog sistema učiniti da njegova zemlja prosperira.

Tereza Mej je ostala na čelu britanske Vlade uprkos lošem rezultatu na izborima, ali je pod sve većim pritiskom pošto su pregovori sa EU o Bregzitu zapeli oko pitanja koliko novca Velika Britanija treba da plati EU zbog izlaska.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da je Džonsonovo viđenje Bregzita pokazalo ozbiljan razdor unutar Vlade Tereze Mej.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније