Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

17. 09. 2017. 23:16   >>  22:52 4

ERDOGANOVA PODRŠKA

Irak cjelovita i nedjeljiva zemlja

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je Irak cjelovita i nedjeljiva zemlja, pa je najavljeni referendum o nezavisnosti Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka nazvao dječjom igrom i velikom greškom.

 

Neposredno pred let za NJujork, gdje će učestvovati na predstojećoj 72. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Erdogan je u obraćanju novinarima izjavio da Turska i vlada Iraka imaju jednak pogled na krizu zbog najavljenog referenduma na sjeveru Iraka i da obje strane zagovaraju cjelovitost i suverenitet Iraka.

Premijer Iraka Haidar al-Abadi upozorio je da je Irak spreman i na vojnu intervenciju ako najavljeni referendum na sjeveru te zemlje 25. septembra preraste u nerede i nasilje.

Erdogan je kazao da je zbog toga redovna sjednica Savjeta nacionalne sigurnosti Turske pomjerena sa 27. na 22. septembar.

Ukazujući na 350 kilometara granice između Turske i Iraka i na duboke iistorijske veze među narodima te regije, Erdogan je kazao da je nedopustivo da vlasti Kurdske regionalne uprave nastavljaju politiku podjele Iraka.

“Mnogo puta smo im rekli da je referendum i podjela Iraka velika greška i da je to nedopustivo. To su dječje igre. Federalna vlada Iraka ima svoje pravo da brani cjelovitost države i mi se tu nećemo miješati, ali koliko vidim da isto razmišljamo o tom problemu. O tome ću u Americi razgovarati i sa iračkim premijerom Abadijem“, kazao je Erdogan.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније