Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Slobodna Evropa ]

18. 09. 2017. 17:53   >>  17:25

INDIJA SMATRA

"Rohindže su prijetnja po bezbjednost"

Vlada Indije je u ponedjeljak saopštila da imaju dokaze da su među Rohindža muslimanima koji su napustili Mjanamar i smjestili se u gradovima po Indiji ima ekstremista koji su prijtenja po bezbjednost te zemlje.

Indijski Vrhovni sud oraganizovao je saslušanje podnijeto u ime Rohindža izbjeglica koji su se žalili na odluku vlade te zemlje da tu enetičku grupaciju deportuju iz Indije.

"To je jasan slučaj religijske diskriminacije i pokušaj podstrekivanja antimuslimanskog osjećanja u Indiji", rekao je advokat koji zastupa tu zajednicu Prašant Bušhan, koji je odluku vlade nazvao klasičnom diskriminacijom.

Pravni zastupnik indijske Vlade general Tušar Mehta na ročištu pred Vrhovnim sudom Indije, koji odlučuje o peticiji rekao je da je na Vladi da donese odluku hoće li dozvoliti Rohindžama da ostanuu u zemlji ili ne.

"Sud nema pravo da se miješa u takva pitanja kao što su leglani ili nelegalni imigranti", naveo je vladin zastupnik.

Mehta je rekao da će pred sudom na sljedećem ročištu dostaviti dokaze o povezanosti Rohindži s islamskim ekstremističkim grupama i ilegalnim transferima novca.

Mnoge Rohindže koje žive u Indiji pobjegle su iz Mjanmara 2012, gdje su manjinska zajednica.

Njihov masovni odlazak iz Mjanmara, zemlje s većinskim budističkim stanovništvom, nastavljen je od 25. avgusta ove godine usljed obnovljenih sukoba. Tada je ponovo počeo obračun mjanmarske vojske s Rohindžama, kojem je prethodio napad muslimanskih pobunjenika na policijske stanice i vojne punktove.

Prema posljednjim podacima UN, više od 400.000 pripadnika manjine Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara, poznatog i kao Burma, poslije 25. avgusta. Oko 412.000 izbjeglo je u Bangladeš, a neki su stigli i do Indije, Nepala i Pakistana.

De facto liderka Mjanmara, Aung San Su Ći pod žestokim je pritiskom međunarodne zajednice zbog progona muslimanske manjine u njenoj zemlji. Zbog odbijanja da se oglasi o progonu i zbog toga što je nedavno Rohindže nazvala teroristima brojni su zahtjevi da joj se oduzme Nobelova nagrada za mir.

Zbog krize u Burmi Su Ći je otkazala učešće na Generalnoj skupštini UN i najavila da će se ove sedmice oglasiti o tome.

UN i međunarodne organizacije za ljudska prava progon Rohindža muslimana u Mjanmaru okarakterisali su kao "etničko čišćenje".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније