Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio P.R. [ B92 ]

20. 09. 2017. 20:11   >>  19:41

UDARI VJETRA 230 KM/H

"Marija" stigla do Portorika

Uragan "Marija" stigao do Portorika kao oluja četvrte kategorije, sa udarima vjetra od 230 kilometara na čas, saopštio američki Nacionalni centar za uragane.

Centar uragana udario je u blizini mjesta Jabukoa na jugoistoku ostrva, pošto se prethodno razornom snagom obrušio na malo karipsko ostrvo Dominiku, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane. Skoro 900.000 ljudi ostalo je bez struje, a od siline vjetra su na mnogim kućama odletjeli krovovi i razbijeni su prozori.

Jedno drvo palo je na kola hitne pomoći, prenosi AP.

Građani koji su potražili utočište u teatru u San Hoseu premješteni su na drugi i treći sprat zgrade, javila je lokalna radio stanica.

Uragan se kreće preko Portorika, a u San Hoseu udari vjetra dostižu 182 kilometra na čas, saopštava američki Nacionalni centar za uragane.

Guverner Portorika Rikardo Roselo upozorio je ranije da bi Marija mogla da pogodi ostrvo takvom snagom i razaranjem kakvo se nije vidjelo decenijama.

"Izgubićemo veliki dio infrastrukture u Portoriku", rekao je on i dodao da se očekuje i nestanak struje i prekid komunikacija.

Vlasti su upozorile građane u kućama drvene ili slabe konstrukcije da pronađu sigurnije utočište, prenose agencije.

"Morate da se evakuišete. U protivnom ćete umrijeti. Ne znam kako to da kažem jasnije", rekao je Hektor Peskera, komesar za javnu bezbjednost na ostrvu.

Juče je potvrđeno da je jedna osoba stradala od posljedica urgana Marija na francuskom ostrvu Gvadelup, a prijavljen je i nestanak dvije osobe. Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo.

Uragan nazvan Marija, druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog mjeseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelup, nastavljajući dalje putanjom ka sjeverozapadu, u pravcu američkih Devičanskih ostrva i Portorika.

Američki predsjednik, Donald Tramp, proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније