Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 09. 2017. 11:50 >> 11:20

ZBOG SIRIJSKIH POBUNJENIKA

Moskva upozorila Vašington

Rusija je optužila danas sirijske pobunjenike koje podržava Vašington da su otvorili vatru na sirijske vladine trupe blizu Deir Ezora, gdje one vode ofanzivu protiv Islamske države, i upozorili američku vojsku da će novi incident takve vrste naići na odgovor.



 

"Sirijske trupe bile su dva puta meta artiljerijskih i granatnih napada sa položaja na istočnoj obali Eufrata gdje se nalaze borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i specijalnih američkih snaga", rekao je ruski general Igor Konašenkov u saopštenju.

Po navodima generala, specijalne ruske snage trenutno se nalaze uz trupe sirijskog predsjednika Bašara al Asada u zonama koje su gađane.

Moskva je obavijestila visokog predstavnika američke vojske preko postojećeg kanala komunikacije u Kataru da će od sada na vatru koja dolazi iz zona gdje se nalaze borci SDF-a biti odmah odgovoreno.

"Mjesta odakle dolazi vatra u tim zonama biće odmah gađanja svim raspoloživim vojnim sredstvima", upozorila je ruska vojska.

Vojska Bašara al Asada nastavljaja napredak u Deir Ezoru i povratila je 16 kvadratnih kilometara od Islamske države u noći od srijede na četvrtak, navedeno je u ruskom saopštenju.

Konašenkov je rekao da je više od 85 odsto teritorije Deir Ezora pod kontrolom sirijskih trupa i da će cio grad biti oslobođen iduće nedjelje.

Rusija je već u utorak optužila sirijske pobunjeničke grupe koje podržavaju SAD da gađaju snage Bašara al Asada i da ometaju njihovo napredovanje u borbama protiv ekstremista Islamske organizacije na Eufratu.

Ruska vojska takođe navodi da su pobunjenici otvorili brane koji se nalaze uzvodno na Eufratu da otežaju vojsci sirijskih vlasti da pređe rijeku.

Kada je prešla Eufrat, vladina vojska se približila centru operacija pobunjenika koje podržava Vašington.

Pobunjenici su u subotu optužili Rusiju da su ih ruski avioni bombardovali sjeveroistočno od Deir Ezora, što Moskva demantuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније