Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 09. 2017. 09:01 >> 08:31

ZABRINUTI

SB UN protiv referenduma o Kurdistanu

Savjet bezbjednosti UN izrazio je zabrinutost zbog posljedica koje bi mogao da ima referendum o nezavisnosti koje planiraju da održe regionalne vlasti iračkog Kurdistana.

 

 

 

"Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države, u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu - i dalje u toku", navodi se u saopštenju Savjeta bezbjednosti UN.

Kako se upozorava, referendum bi mogao i da osujeti napore da se obezbijedi povratak više od tri miliona izbjeglica i raseljenih.

Članice Savjeta bezbjednosti UN su takođe ponovile da podržavaju "suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka" i apelovale na federalne vlasti i regionalne vlasti da sve probleme rješavaju u okviru ustavnih okvira.

Irački Vrhovni sud u utorak je naložio odlaganje referenduma o nezavisnosti dok se ne razmotri njegova ustavnost.

Irački Kurdistan je planirao da održi referendum o nezavisnosti od Iraka 25. septembra u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Zvanični Bagdad se protivi toj odluci.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније