Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

22. 09. 2017. 09:24   >>  08:55

REFERENDUM SJEVERNOG IRAKA

Poslije Bregzita, svijet dobija i Kregzit

Kurdski glasači u sjevernim djelovima Iraka pripremaju se za glasanje na referendumu za nezavisnost, koji je zakazan za ponedjeljak.

U tom dijelu Iraka živi šest miliona, on se smatra regionom Kurda i tamo već postoji njihova lokalna vlada, objašnjava BBC. Ali sada, nakon dugogodišnje istorije "brutalne represije" prema tamošnjim Kurdima, oni žele da postanu nezavisna država, navodi još BBC.

Međutim, irački zvaničnici, susjedne zemlje i zapadni lideri smatraju da taj referendum treba da se odbaci ili bar odloži.

Irački parlament je odbacio održavanje referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. Parlament je istovremeno dao ovlašćenja iračkom premijeru Hajderu al Abadiju da preduzme sve mjere da bi sačuvao jedinstvo Iraka.

Najoštriji u osudi namjere iračkih Kurda dolaze iz Turske. Turski parlament održaće hitnu sjednicu u okviru pojačavanja pritiska na iračke Kurde da odustanu od referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. Mediji navode da će poslanici glasati o obnavljanju dozvole vojsci da interveniše u Iraku. Trenutni mandat ističe sljedećeg mjeseca.

Turska vlada sjutra će razmatrati odgovore na referendum, a tamošnji ministar spoljnih poslova je ranije izjavio da će namjere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti dovesti do građanskog rata.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajći ga "greškom i prijetnjom" po teritorijalni integritet Iraka. "Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka", izjavio je portparol Erdogana, Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namjere prema Kurdima.

Oglasio se i Savjet bezbjednosti UN, koji je izrazio zabrinutost zbog posljedica koje bi mogao da ima referendum."Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države, u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu - i dalje u toku", navodi se u saopštenju Savjeta bezbjednosti UN. Kako se upozorava, referendum bi mogao i da osujeti napore da se obezbijedi povratak više od tri miliona izbjeglica i raseljenih.

SAD su, takođe, krajem avgusta zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona. Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtev tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa "urgentnijih prioriteta" kao što je poraz ekstremista Islamske države. SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније