Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Rts.rs ]

25. 09. 2017. 10:00 >> 09:30
1

MERKELOVOJ 4. MANDAT

Najmoćnija žena u svijetu nestabilnih lidera

Pojedini su Angelu Merkel ismijavali kao "kraljicu stroge štednje", dok su joj drugi klicali kao "spasiteljki izbjeglica", a neki pozdravljali kao "novu liderku slobodnog svijeta", ali sada, kada je osvojila i četvrti mandat na čelu najveće evropske ekonomije, mnogi Njemci je jednostavno zovu – "vječita kancelarka", navodi AFP.

Kćerka pastora koja je rasla iza "gvozdene zavjese", danas za mnoge Njemce "mama Merkel", svojim pragmatičnim, skromnim i umirujuće prijatnim stilom usavršila je vještinu ostanka na vlasti u ovoj bogatoj zemlji koja je naklonjenija kontinuitetu nego promjenama, ocjenjuje francuska agencija.

"U burnim vremenima američkog predsjednika Donalda Trampa, Bregzita i višestrukih globalnih kriza, 63-godišnja Merkel postala je temelj u zemlji koja stremi da održi zavidan privredni rast i stopu zaposlenosti", navodi se u analizi.

Njemci su joj, primjećuje AFP, zahvalili time što je zadržavaju na vlasti otkako je postala najmlađa i prva žena kancelar 2005. godine, a istovremeno je vršnjakinja "davno prohujalih" lidera poput Džordža V. Buša, Tonija Blera i Žaka Širaka.

Odajući utisak da nema ni trunke sujete i ravnodušna prema "sjaju i raskoši" koje donosi vlast, ona živi u prosječnom stanu u Berlinu sa suprugom-naučnikom kojeg nema u medijima Joakimom Zauerom, pazari u lokalnom supermarketu, a odmore provodi pešačeći na Alpima - tako francuska agencija opisuje kancelarku Merkel.

Uz to, kada su je međunarodni listovi, nakon Trampove iznenađujuće pobjede prošle godine, proglasili novom pobornicom liberalne demokratije, ona je tu etiketu odbacila kao "groteksnu i apsurdnu".

Iako često kritikovana da se kloni teških izazova, Merkel je svoje mandate obilježila hrabrim i iznenađujućim odlukama – od odbacivanja nuklearne energije nakon havarije u Fukušimi 2011. do otvaranja njemačkih granica za više od miliona tražilaca azila od 2015.

"Priliv migranata ju je, doduše, skupo koštao, kako glasača tako i susjeda iz EU, a mnoge naveo da predvide njen silazak s vlasti", konstatuje AFP, ali napominje da joj se, kako se broj novopridošlica smanjio, a njena vlada usvojila strožu azilsku politiku, popularnost vratila na nivoe prije krize.

Svoje protivkandidate je, dodaje se u tekstu, naljutila nepominjanjem njihovih imena i odbijanjem da sa njima uđe u žustar politički dijalog, dok su je mnogi politički komentari zbog toga optužili da je Njemačku "zagnjurila" u "apolitički san", a svojim govorima uvela Njemace u "masovnu hipnozu".

Sada, na početku četvrtog mandata, protivnika na vidiku nema, ali gomila izazova čeka Angelu Merkel, koju je list Njujorker opisao kao "najmoćniju ženu u svijetu punom nestabilnih muškaraca".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније