Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 09. 2017. 11:10   >>  10:40

BROJE GLASOVE

Velika izlaznost na referendumu u Kurdistanu

U iračkom Kurdistanu u toku je prebrojavanje glasova sa referenduma o nezavisnosti tog regiona, koji je prošao mirno sa velikim odzivom birača.

 

 

 

Izborna komisija je saopštila da je u ponedjeljak glasalo 72 odsto građana s pravom glasa, odnosno 3,3 od 4,58 miliona birača, prenio je Radio slobodna Evropa.

Konačni rezultati referenduma, koji nije obavezujući, očekuju se u roku od 72 sata, mada bi preliminarni rezultati mogli da budu objavljeni već danas.

Nakon što je njemačka novinska agencija DPA objavila da prvi rezultati izborne komisije pokazuju da je više od 90 odsto ljudi podržalo nezavisnost, irački premijer Hajdar el Abadi saopštio je da neće pregovarati s kurdskim liderima o "neustavnom" referendumu.

Predsjednik iračkog Kurdistana Masud Barzani rekao je da je referendum prvi korak u dugom procesu pregovora o nezavisnosti.

Glasanje u provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti održano je uprkos upozorenjima Bagdada, ali i Ujedinjenih nacija, SAD, Tur

ske i Irana da će referendum izazvati tenzije u regionu i da će skrenuti pažnju s borbe protiv Islamske države.

Irački predsjednik je rekao da će Bagdad preduzeti sve "neophodne mjere" da zaštiti jedinstvo zemlje i upozorio da bi glasanje "moglo da izazove etničke podjele, izlažući Iračane katastrofalnim opasnostima".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na "potencijalno destabilizujuće" posljedice referenduma, prenio je AP.

Gutereš je rekao da sva otvorena pitanja federalne vlasti i vlade u Kurdistanu treba da budu riješena "kroz organizovan dijalog i konstruktivni kompromis".

SAD su izrazile "duboko razočarenje" zbog "jednostranog" glasanja koje će povećati nestabilnost u kurdskom regionu.

Portparolka Stejt Departmenta Heder Nauert izjavila je da se SAD protive mijenjanju granica u Iraku, upozorivši da bi Islamska država i drugi ekstremisti mogli da iskoriste "nestabilnost i razdor".

Protiv referenduma upozoravali su i zvaničnici Turske i Irana, u kojima takođe živi veliki broj Kurda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније