Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

27. 09. 2017. 10:54 >> 10:24

POSLIJE UBISTVA IZRAELACA

Palestinci:Izrael nas kolektivno kažnjava

Izraelska vojska preduzela je jutros preliminarne korake pred rušenje kuće palestinskog napadača koji je ubio tri Izraelca u jevrejskom naselju Har Adar na Zapadnoj obali.

 

 

 

Vojska je takođe postavila kontrolne punktove oko mjesta Beit Surik odakle je napadač i sela Bidu u blizini jevrejskog naselja gdje se napad dogodio.Nimr Mahmud Ahmed Džamal ubio je juče u oružanom napadu jednog izraelskog graničnog policajca i dvojicu čuvara, a još jednom Izraelcu zadao povrede opasne po život, prije nego što je ubijen.

Izrael ruši kuće palestinskih napadača kao mjeru zastrašivanja, ali Palestinci smatraju da je to kolektivno kažnjavanje.

Izraelske vlasti su takođe poništile dozvole za ulazak u tu zemlju nekolicini rođaka napadača u odgovoru na napad, navodi agencija AP.

Gradonačelik Beit Surika, rodnog mjesta napadača, Ahmed Džamal, rekao je sinoć da je počeo proces kolektivnog kažnjavanja, upozorivši da će to samo povećati napetost, prenose izraelski mediji.

On je naveo da je izraelska vojska blokirala oba ulaza u mjesto odmah nakon napada i da ne dozvoljava nikome da izađe.Gradonačelnik je takođe rekao da je napadač dijelio svoju kuću sa dva brata i da zato ne razumije prijetnju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će se kuća srušiti jer nema osnova za kažnjavanje braće.

Iako je nekoliko palestinskih organizacija, uključujući ekstremistički Hamas i Islamski džihad, pohvalilo napad nije poznato da je napadač bio aktivan u bilo kojoj od njih.

Navodno je više bio zainteresovan za sport i bodibilding. Radio je kao građevinski radnik i dobro zarađivao.Izraelski vojnici uhapsili su juče njegova dva brata i još jednog rođaka, a njegov stric izjavio je da ne može da vjeruje da je sinovac izveo napad i da ga na to nisu naveli odnosi sa suprugom, kako se govori, već da je to sve posljedica pritiska na palestinskim teritorijama kome su izloženi Palestinci i može da se desi svakog trenutka.

Izraelska bezbjednosna služba Šin bet je navela da je 37-godišnji ubica, otac četvoro djece, imao velike lične i porodične probleme koji ukjučuju porodično nasilje i da mu je supruga otišla u Jordan, ostavivši ga sa djecom.

Na svom Fejsbuk nalogu ubica je ostavio poruku supruzi u kojoj moli da mu oprosti i da razumije ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi.

Napad će neminovno navesti Šin bet da prispita proces provjere Palestinaca koji traže dozvole za rad u Izraelu i jevrejskim naseljima.

Oko 36.000 Palestinaca ima dozvolu za rad u jevrejskim naseljima, navodi Bi-Bi-Si (BBC).U 140 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi više od 600.000 Jevreja.

Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.Na Zapadnoj obali živi oko 2,7 miliona Palestinaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније