Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

27. 09. 2017. 13:01 >> 12:30
2

UPRKOS IZRAELU

Palestina primljena u Interpol

Palestinska uprava je primljena u Interpol uprkos naporima Izraela i SAD da izvrše pritisak na Izvršni komitet te organizacije da blokira ovakav pokušaj prije nego što dospije do Generalne skupštine međunarodne policijske organizacije, javljaju izraelski mediji.

Interpol je preko svog Tviter naloga i na svojoj vebstranici saopštio da su "Država Palestina i Solomonska ostrva od sada zemlje članice" poslije glasanja na Generalnoj skupštini u Pekingu.

Palestinci su proglasili odlučujuću pobjedu jer se za prijem izjasnilo 75 od 133 zemlje koje su učestvovale u anonimnom glasanju. Samo 24 države su glasale protiv, a 34 su bile uzdržane.

Izrael se nadao da će Izvršini komitet koji određuje dnevni red generalne skupštine odlučiti da ne stavi palestinski zahtjev na glasanje, objašnjavajući da Palestina nije država prema parametrima Interpola.

Međutim, komitet nije tako postupio i Generalna skupština je glasala velikom većinom za prijem.

Izrael strahuje da će Palestinska uprava sad iskoristi novi status da izdaje potjernice za najvišim izraelskim zvaničnicima. Uz to, Izrael se brine da će palestinskoj delegaciji biti dostupna povjerljiva tajna dokumenta koja se tiču terorizma i finansiranja terorizma, a koja bi ona mogla da dostavi Hamasu ili Fatahu.

Izraelski mediji dodaju da su SAD agresivno nastojale da se spriječi prijem Palestinaca u Interpol uz objašnjenje da takvi unilateralni potezi otežavaju obnavljanje mirovnog procesa koji je u zastoju više od četiri godine.

Prije dvije nedjelje Amerikanci su uspjeli da ubijede Palestince da povuku svoj zahtjev da budu primljeni u Svjetsku turističku organizaciju ali tek nakon što su zaprijetili da će zatvoriti njihovo prestavništvo u Vašingtonu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije zasad komentarisalo odluku Interpola.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније