Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

02. 10. 2017. 13:23 >> 12:53

PREMIJER U GAZI

Pokušaj pomirenja Fataha i Hamasa

Palestinski premijer Rami Hamdalah doputovao je danas sa Zapadne obale u pojas Gaze, u okviru prve posjete toj teritoriji na obali Sredozemnog mora za nešto više od dvije godine.

 

 

 

Hamdalah je stigao u pratnji desetina ministara i zvaničnika nakon što je prošao kroz izraelski granični prelaz Erez.

Dočekali su ga kadrovi sekularnog Fataha koji dominira u Palestinskoj upravi, koju predvodi palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođe te sekularne partije i zvaničnici islamskog Hamasa, kao i stotine stanovnika Gaze.

Dolazak palestinskog premijera je značajan prvi korak prema najavljenom transferu vlasti od Hamasa Palestinskoj upravi.

Hamdalah se danas popodne sastaje sa vođom Hamasa Ismailom Hanijeom i liderom te organizacije u pojasu Gaze Jahijom Sinvarom, a u utorak će se održati sjednica vlade u gradu Gazi. Stotine pripadnika snaga Hamasa razmješteno je u tom gradu i oko hotela u kome je smješten premijer, navodi Frans pres.

Njegovom posjetom bi trebalo da se ostvari najavljeno pomirenje Palestinske uprave, koja je međunarodno priznata, i ekstremističkog Hamasa koga Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Hamasovci su silom preuzeli vlast u pojasu Gaze, pobijedivši snage lojalne Fatahu sredinom 2007. Od tada je Fatah dominirao samo na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Hamas je 2006. izvojevao iznenađujuću pobjedu na opštim izborima. Svi dosadašnji pokušaji pomirenja, uglavnom posredstvom Egipta, nisu urodili plodom.

Sada su se međutim okolnosti izmijenile jer je pojas Gaze jako osiromašo zbog blokade Egipta i Izraela i nezaposlenost je povećana na skoro 50 procenata, navodi agencija AP.

Jedna od ključnih prepreka pred naporima za pomirenje su borci koje kontroliše Hamas, a ima ih oko 15.000 do 20.000, navodi američka agencija.

Oni, kako se vjeruje, nemaju želju da se podrede Abasovoj komandi i odreknu borbe protiv Izraela protiv koga su tri puta ratovali.

Fatah s druge strane neće da dozvoli da situacija bude slična kao u Libanu gdje je ekstremistički Hezbolah najjači igrač, a civilna vlada prividno upravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније