Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

07. 10. 2017. 20:04   >>  19:34 2

AUSTRIJSKI INSTITUT

Sankcije Rusiji ih koštale milijardu eura

Sankcije Evropske unije (EU) Rusiji koštale su do sada Austriju milijardu eura, proizilazi iz procjene austrijskog ekonomskog instituta Wifo.

Samo zbog sankcija je došlo do pada izvoza EU u Rusiju između 2014. i 2016. za 10,7 odsto, što odgovara vrijednosti od oko 30 milijardi eura.

Austrijski izvoz u Rusiju je, zbog sankcija, smanjen za 9,5 odsto, odnosno za jednu milijardu eura. 

Do 40 odsto cjelokupnog smanjenja izvoza se može dovesti i vezu sa sankcijama, saopštio je Wifo. Prema procjenama, izvoz EU u Rusiju je godišnje opadao za 15,7 odsto. 

Dok je izvoz 2013. još iznosio 120 milijardi eura, prošle godine je pao na 72 milijardi eura. 

Rusija je izgubila četvrto mjesto na listi glavnih trgovinskih partnera izvan EU i nalazi se sada iza SAD, Švajcarske, Kine i Turske na petom mjestu. 

Posebno je posljedicama sankcija pogođen Kipar, gdje je izvoz u Rusiju opao za za 34,5 odsto, a u Grčkoj za 23,2 odsto i Hrvatskoj za 21 procenata. 

Najveći gubitak, u apsolutnim brojkama, pretrpjela je Njemačka koju sankcije koštaju do sada 11,1 milijardu eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније