Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

08. 10. 2017. 22:20   >>  21:55

KUBA OBILJEŽILA

Pola vijeka od smrti Čea

Na Kubi je danas obilježeno 50 godina od ubistva legendarne figure Kubanske revolucije, argentinskog gerilca Ernesta Če Gevera.

U Santa Klari, gdje su sahranjeni komandant Revolucije i njegovi ratni drugovi, oko 70.000 ljudi Kubanaca raznih generacija, kao i predsjednik Raul Kastro u generalskoj uniformi okupili s se danas da odaju počast argentinskom gerilcu.

Taj grad 300 kilometara istočno od glavnog grada Kube, smatra Če Gevaru "usvojenim sinom" od decembra 1958. kada je izvojevao odlučujuću pobjedu nad trupama kubanskog diktatora Fulgensija Batiste (1952-1958).

Današnja svečanost je bila prva bez Čeovog saborca, Fidela Kastra koji je umro krajem 2016, te su emitovani odlomci Fidelovih govora o Če Gevari.

Ovogodišnja svečanost je održana dok posljednji gerilci ljevice na južnoameričkom kontinentu u Kolumbiji - Fark, polažu oružje, a gerilci ELN-a u toj zemlji pregovaraju o miru. ELN je formiran 1964. i inspirisan Če Gevaraom.

Ernesta Gevaru pogubio je 39-ogodišnji bolivijski vojnik 9. oktobra 1967, ali se na Kubi kao dan "Herojskog gerilca" obilježava 8. oktobar, kada je zarobljen.

Sjutra će u Boliviji biti komemoracija u prisustvu Če Gevarinie djece i predsjednika Eva Moralesa.

Tijelo argentinskog gerilca, bačeno u jamu u Boliviji, nađeno je i identifikovano prije 20 godina, a potom svečano vraćeno na Kubu, i sahranjeno uz državne počasti. Nad podzemnim mauzolejom u Santa Klari je velika bronzana statua.

Posljednjih dana kubanska štampa objavila je mnogobrojne članke i specijalne priloge u čast godišnjice smrti Čea.

Ernesto Če Gevara rođen je 14. juna 1928. u Rozariju, u argentinskoj buržoaskoj porodici. Po obrazovanju je bio ljekar. Kao mlad je biciklom i motociklom prošao Latinsku Ameriku i saznao za bijedu najsiromašnijih, a posebno domorodačkih zajednica. Upoznao je 1955. Fidela Kastra u izgnanstvu u Meksiku i prišao kubanskim revolucionarnim snagama u gerilskoj borbi protiv Batiste.

Deset godina kasnije udaljio se od Kube i Kastra da povede nove bitke.

Uslijedili su mjeseci nestanka kada je bio u Kongu da bezuspješno pokuša da nametne oružanu revoluciju, a potom se u Boliviji uključiju u svoju posljednju gerilsku borbu.

Njegova lik i portreti svuda su prisutni na Kubi, a posebno najpoznatiji koji ga prikazuje kao mladog, argentinskog gerilaca, s beretkom, u vojničkoj košulji, s dugom kosom. Ta slika, djelo pokojnog kubanskog fotografa Alberta Korde, postala je kultna i ukrašavala je i ukrašava zidove soba generacije studenata, a i danas je gotovo neizostavna na demonstracijama širom svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније