Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 10. 2017. 08:52 >> 08:28

PREGOVORI O VLADI

Merkel spremna da pooštri migrantsku politiku

Angela Merkel i njena konzervativna Demohrišćanska unija (CDU) prihvatili su danas kompromis sa svojim bavarskim saveznicima CSU prema kojem bi se ograničio broj migranata u Njemačkoj, javili su kasno večeras izvori bliski pregovorima.

 

 

 

Načelni dogovor postignut poslije cjelodnevnih pregovora u Berlinu, ima za cilj da se okonča dvogodišnji sukob dvije sestrinske grupacije i omogući formiranje, uz druge manje stranke, nove vlade Njemačke poslije parlamentarnih izbora održanih krajem septembra.

"Postignut je načelni sporazum, još treba raditi na konačnom sporazumu", rekao je za Frans pres izvor blizak pregovorima. Centralna tačka kompromnisa je da kancelarka i njena Demohrišćanska unija prvi put prihvataju neku vrstu gornje granice za broj tražilaca azila koje će Njemačka prihvatati. Merkel se tome do sada protivila.

Po okvirnom sporazumu postignutom u Berlinu, dvije partije namjeravaju da postave cilj da broj dolazaka tražilaca azila ograniče na 200.000 godišnje.Od 2015. i 2016, kada je u Njemačku ušlo više od milion migranata, uglavnom bježeći od rata u Siriji, bavarski CSU koji predstavlja najkonzervativniji dio kancelarkine političke porodice, već dvije godine traži da se brojčano ograniči dolazak migranata.

U slučaju humanitarne krize, kao u Siriji, vlada ostavlja mogućnost da primi i više ljudi u nekom evropskom okviru, međutim kancelarka će za to morati da traži odobrenje Bundestaga, piše u nacrtu sporazuma.

Kompromis se odnosi samo na tražioce azila, a ne i na ekonomske migrante.

Za ekonomsku migraciju CDU i CSU su se dogovorile da rade na sistemu bliskom kvotama, kao Kanada i Australilja, definisanih prema potrebama za radnom snagom u Njemačkoj, naveli su isti izvori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније