Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 10. 2017. 11:06   >>  10:36

POSLIJE RAKETIRANJA

Izraelska vojska uništila punkt Hamasa

Izraelski vojnici uništili su posmatrački punkt Hamasa u pojasu Gaze u odgovoru na raketu ispaljenu sa te palestinske teritorije, saopštila je vojska.

 


 

U saopštenju se navodi da je u nedjelju uveče ispaljena tenkovska granata na metu Hamasa, a u izvještajima iz Gaze je rečeno da se udar dogodio kraj izbjegličkog logora u centru pojasa, prenose izraelski mediji.

Kada je raketa ispaljena nešto ranije na jug Izraela oglasile su se sirene u mjestima blizu granice, a povreda i štete nije bilo. Nakon što su poslati vojnici da lociraju raketu konstatovano je da je eksplodirala na teritoriji Gaze, a prethodno je rečeno da je pala na otvoreno polje.

Sve rakete i mine iz pojasa Gaze ove godine nije ispalio Hamas koji vlada Gazom već manje organizacije koje se identifikuju sa salafističko-džihadiskim pokretima u toj enklavi na obali Sredozemnog mora.

Ispaljivanje rakete je uslijedilo nakon hapšenja članova tih organizacija u proteklih nekoliko dana.Salafistička organizacija je takođe preuzela odvornost za prethodni raketni napad u avgustu. Hamas je potom počeo da goni napadača.

U subotu uveče snage Hamasa su uhapsile Nur Isu visokog zvaničnika Islamskog džihada koji je u očima mnogih lider organizacije u Gazi.Tri druga operativca povezana s terorističkom organizacijom Islamska država su takođe uhapšena u jednoj kući u Rafi gdje su se ta četvorica sastala.

Raketna vatra u nedjelju bila je prva od početka pomirenja između Hamasa i Palestinske uprave. U utorak se očekuje da zvaničnici te uprave u kojoj dominira Fatah doputuju u Kairo i nastave pregovore.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se izjasnio protiv procesa pomirenja, rekavši da Izrael nije spreman da prihvati "imaginaran proces" u kojem se palestinska strana miri na račun egzistencije Izraela.

U međuvremenu je egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi naredio egipatskoj vladi da nastavi napore da se pomogne da "palestinska braća započnu novu eru jedinstva između dvije njihove rivalske strane.

Time bi, kako je rekao, "počelo postizanje pravednog mira između palestinske i izraelske strane i osnivanje nezavisne palestinske države tako da se ostvare legitimne aspiracije palestinskog naroda da živi bezbjednim, stabilnim i prosperitetnim životom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније