Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

09. 10. 2017. 20:36 >> 20:05

SLUČAJ KATALONIJA

Nobelovke za posredovanje u Španiji

Nekoliko dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvalo je danas na posredovanje za rješenje političke blokade između Španije i njene sjeveroistočne oblasti Katalonije.

Poziv je sadržan u pismu napisanom uoči sjutrašnje sjednice katalonske skupštine na kojoj separatističke vođe žele da preduzmu korake ka odvajanju te sjeveroistočne oblasti od Španije.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Džodi Vilijams rekla je da je pismo do sada potpisalo još sedam dobitnica ove nagrade uključujući aktivistkinju iz Sjeverne Irske  Mejrid Magvajer, Rigoberte Menču iz Gvatemale i advokata iz Irana Širin Ebadi.  Vilijams je dobila Nobelovu nagradu za mir 1997. za aktivnosti u cilju zabrane nagaznih mina i čišćenje minskih polja.

U pismu piše da "nijedna strana nije bez grešaka" u ovom procesu, ali se poziva na "posredovanje i pregovaranje ka mirnom rješenju sadašnjeg sukoba".

Vilijams je rekla da će pismo biti objavljeno kasnije danas na vebsajtu Inicijative Žena Nobelovki  (Nobel Women's Initiative).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније