Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 10. 2017. 09:30 >> 09:00

ROHANI PORUČIO

Iran će ostati posvećen sporazumu

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će njegova zemlja ostati posvećena međunarodnom nuklearnom sporazumu sve dok služi njihovim nacionalnim interesima, kao i da će Teheran nastaviti da razvija balistički program uprkos pritisku SAD.

Predsjednik SAD je izjavio da je nuklearni sporazum sa Iranom "najgori dogovor" i najavio povlačenje iz tog sporazuma. Iako su ga stručnjaci upozorili da dogovor funkcioniše i da ga se sve strane pridržavaju, očekuje se da će istrajati u svojoj odluci.

Rohani je rekao da je Trampov govor bio pun "uvreda i lažnih optužbi" uperenih protiv Iranaca.

"Iran i nuklearni sporazum su jači nego ikad... Iranska Revolucionarna garda će nastaviti borbu protiv terorista u regionu", rekao je iranski predsjednik u televizijskom obraćanju.

Iako Tramp nije uveo sankcije Iranu zbog kršenja nuklearnog sporazuma, njegova adminstracija je uvela nove sankcija Revolucionarnoj gardi, navodeći da ona podržava terorizam. Ministarstvo finansija SAD je navelo da Revolucionarna garda podržava ubojite aktivnosti Hezbolaha i Hamsa, kao i režim sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je Trampov pristup i saopštilo da očekuje da nuklearni sporazum s Teheranom ostane netaknut.

Ruskog Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da žali zbog Trampove odluka da ne potvrdi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i ocijenilo da "neće imati direktan uticaj na sprovođenje" tog sporazuma, već je "dio unutrašnje debate" u SAD.

"Neprihvatljivo je korišćenje agresivne i prijeteće retorike. Upotreba takvih metoda da bi se riješili problemi koji se tiču osnovnih bezbjednosnih interesa drugih zemalja može samo da bude neuspješna", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Rusija smatra da "Iran vjerno ispunjava svoje obaveze" i da je nuklearni sporazum s Iranom "već pomogao jačanju mira i bezbjednosti u svijetu".

Rivali Irana pozdravili Trampovu odluku

Najveći rivali Irana na Bliskom istoku, Saudijska Arabija i Izrael, pozdravili su Trampovu odluku.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se Tramp "smjelo usprotivio terorističkom režimu Irana".

"Da je sporazum s Iranom ostavljen nepromijenjen jedna stvar je apsolutno izvjesna, za nekoliko godine naistaknutiji svjetski teroristički režim bi imao arsenal nuklearnog oružja", rekao je Netanjahu, ocijenivši da je to "ogromna opasnost za kolektivnu budućnost".

Lider Izraela je rekao da je Tramp stvorio "mogućnost da se popravi loš sporazum, da se unazadi iranska agresija i suprotstavljanje njegovoj zločinačkoj podršci terorizmu".

Vlada Saudijske Arabije je pozdravila "čvrstu strategiju" predsjednika SAD "prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici".

S druge strane, evropske zemlje, potpisnice sporazuma, istakle su posvećenost dogovoru s Iranom i pozvale SAD da ne podrivaju sporazum koji sprječava da Iran dobije nuklearno oružje.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanska premijerka Tereza Mej su u zajedničkom saopštenju naveli da je očuvanje sporazuma od interesa za zajedničku bezbjednost.

"Ohrabrujemo administraciju i Kongres SAD da razmotre implikacije po bezbjednost SAD i njenih saveznika prije nego što preduzmu korake za podrivanje nuklearnog sporazuma, kao što je vraćanje sankcija Iranu ukinutih po sporazumu", navodi se u saopštenju.

Nuklearni sporazumu s Iranom je kulminacija 13 godina diplomatije i veliki korak napred da se iranski nuklearni program ne koristi vojne svrhe, naveli su Makron, Merkel i Mej.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније