Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 10. 2017. 15:04   >>  14:32 2

IZLAZAK IZ UNESKA

Potez SAD nije bio koordinisan s Izraelom

Odluka SAD da izađe iz Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) je iznenadila Izrael, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na anonimne izraelske i američke zvaničnike.

Ti zvaničnici kažu da nije bilo koordinacije s Izraelom u danima prije nego što je odluka objavljena u četvrtak i da administracija predsednika SAD Donalda Trampa nije to najavila jevrejskoj državi, koja je potom brzo odlučila da i sama napusti Unesko.

O mogućnosti da SAD to učine su ipak razgovarali izraelski i američki zvaničnici ranije u Njujorku i Parizu. O istoj temi je bilo riječi i tokom posjete američke ambasadorke u UN Niki Hejli Izraelu u junu.

Međutim, izraelski izvori navode da Amerikanci nijesu rekli Izraelu da je odluka donijeta, uprkos bliskim odnosima jevrejske države i Trampove administracije. Izraelski list Harec navodi da ova afera ukazuje na ozbiljan manjak koordinacije između dvije zemlje saveznice.

Visoki zvaničnici u Jerusalimu su potvrdili da se za odluku državnog sekretara SAD Reksa Tilersona o napuštanju Uneska saznalo iz izvještaja na veb sajtu časopisa Forin polisi (Foreign Policy) kasno u srijedu. Tada su izraelske diplomate u ambasadi u Vašingtonu, u UN i u Unesku u Parizu tražile objašnjenje američkih kolega. Tek kasno u četvrtak ujutru Izraelu je rečeno da će odluka biti objavljena za nekoliko sati.

Činjenica je da Stejt department nije informisao Izrael i nakon što je Tilerson donio odluku o izlasku. On je to javio odlazećem generalnom direktoru Uneska Irini Bokovoj, a SAD su informisale svoje saveznike, uključujući Izrael, nakon što su već mediji objavili vijest.

U Izraelu se tada slavio jevrejski praznik Sukot i to je glavni razlog za dosta čudnu objavu od četvrtka uveče da je premijer Netanjahu dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da se pripremi za mogućnost izlaska Izraela iz Uneska zajedno sa SAD koje su takvu odluku obrazložile između ostalog anti-izraelskim odnosom agencije.

S obzirom da nije bio poznat trenutak američke odluke nije bilo stvarne diskusije s premijerom Netanjahuom o tome i njegova instrukcija je bila rezultat telefonskog razgovora sa nekoliko njegovih savjetnika i zvaničnicima Ministarstva.

Komentator Hareca napisao je da su se Izrael i SAD tako našli u situaciji da budu zajedno protiv cijelog svijeta, ako se ima u vidu i odnos prema nuklearnom sporazumu s Iranom.

Komentator dodaje da to nije klub čiji bi član trebalo biti, niti bi od SAD trebalo primati takve "poklone", kada već imaš dovoljno neprijatelja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније