Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

17. 10. 2017. 08:59 >> 08:36
17

BLOG KRAFORDA

"Katalonija od sebe napravila budalu"

"Kosovo je klasičan primer šta može poći po zlu kada nema međunarodnog konsenzusa o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti", smatra bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu Čarls Kraford.

On smatra da je situacija u vezi sa Katalonijom i Krimom donekle drugačija.

Analizirajući na svom blogu ključne razlike između onoga što se događalo na Kosovu i Krimu i aktuelnih događanja u Kataloniji, on podsjeća da je 111 država članica UN priznalo Kosovo, ali da mnoge ključne države - poput Rusije, Indije, Kine, Brazila i drugih - nijesu.

"Čak su i unutar EU mišljenja podijeljenja - Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka nijesu priznali nezavisnost Kosova. To znači da se Kosovo bori da dospije u mnoge međunarodne organizacije kao ravnopravna članica, prije svega u same Ujedinjene nacije", navodi bivši britanski diplomata.

Slučaj Kosova, kaže on, pokazuje šta se desi kada jedan region pokuša da se otcijepi uprkos stavovima većine u državi i njene legitimne vlade.

"Drugim državama se taj presedan ne dopada. Ko zna kako bi to moglo da se na njih kasnije odrazi... Međutim, ako Srbija konačno prihvati Kosovo kao nezavisnog susjeda (možda nakon nekih pograničnih izmjena koje bi bile rezultat pregovora), i svi drugi bi, uključujući Rusiju, Kinu i ostale, vjerovatno to prihvatili i pustili bi Kosovo u UN", smatra Kraford.

Kako navodi, ključni princip - koji podrazumijeva da nezavisnost nastupa samo sporazumno - time bio bi potvrđen.

Kraford podsjeća da je, prilikom raspada Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza sve bilo učinjeno uz svojevrsni sporazum među dotičnim liderima, čime su nove države lako prihvatili svi ostali kao nove članice UN i potpuno nezavisne međunarodne subjekte.

Napominje, međutim, da je u okviru tog procesa i Čečenija proglasila nezavisnost zajedno sa 15 republika koje su bile u sastavu Sovjetskog Saveza, ali je nikada nije priznao ostatak svijeta, a s Moskvom se sukobila.

Kad je riječ o slučaju Krima, Kraford smatra da je potez Krima s ciljem napuštanja Ukrajine bio nezakonit prema međunarodnom i ukrajinskom pravu i da nije bio usmjeren na nezavisnost Krima, već na - pridruživanje Rusiji.

On tvrdi i da su primijenjeni dvostruki standardi u slučaju ruskog stava prema Krimu i prema Kosovu.

"Rusija je prihvatila krimski referendum uprkos željama Kijeva, jer želi da Krim drži pod kontrolom. Međutim, Rusija odbija da prizna odluku kosovskog parlamenta o nezavisnosti iz 2008. koja je donijeta uprkos željama Beograda", primjećuje bivši britanski ambasador.

Na pitanje zašto bi bila prihvaćena nezavisnost Kosova, ali ne i Krima, kaže da ključna i relevantna razlika leži u tome što je Kosovo bilo pod različitim međunarodnim mandatima, dok Krim nije.

"Pored toga, kosovska odluka o nezavisnosti je zadovoljila barem neke ozbiljne standarde pod međunarodnim nadzorom, dok Krim - nije", tvrdi on.

Kraford iz svega zaključuje da je zapravo loša ideja proglasiti nezavisnost ako nijeste duboko razmislili o tome šta će se poslije dogoditi i unaprijed obezbijedili ozbiljan niz brzih priznavanja kako biste sebi osigurali snažan početak.

"Katalonija je smjelo usvojila ovu zaista lošu ideju. Održala je glasanje o nezavisnosti uprkos željama Madrida, a nema izgleda da stekne priznanje među drugim državama članicama EU pred nepokolebljivim protivljenjem Madrida, a bez toga joj ne vrijedi mnogo da nađe par prijestonica koje će je ipak priznati", ocjenjuje Kraford.

On ne smatra da bi EU mogla da ima posredničku ulogu između Madrida i Barselone jer, kako kaže, posredovanje iziskuje da ga obje strane prihvate i da prihvate da postoji nešto o čemu treba pregovarati, a Španija ne prihvata ni jedno ni drugo.

"A i zašto bi? Katalonija od sebe pravi kompletnu budalu, i svako spoljno posredovanje nalik je uvrijedi za španski ponos", ističe on, napominjući da je Španija članica EU, što znači da EU nije neutralna.

Prema njegovim rečima, Škotska, Katalonija ili Čečenija mogu da se proglašavaju nezavisnim do mile volje, ali ukoliko ih niko drugi takvim ne priznaje, "ubrzo se zaglave i postanu smiješne".

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније