Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

19. 10. 2017. 10:59 >> 10:54
9

ODGOVOR MADRIDA

Suspendovaće autonomiju Katalonije

Katalonski vođa Karls Pudždemon obavijestio je danas špansku vladu da Katalonija nije proglasila nezavisnost, ali da bi to mogla to zvanično da uradi, ako Madrid nastavi sa "represijom", odnosno suspenzijom njene autonomije. Španska vlada saopštila je da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji.

Vlada Španije će nastaviti korake predviđene članom 155 Ustava da povrati legalnost u Kataloniji, konstatujući odbijanje Pudždemona da odgovori na njene zahtjeve. 

Španski premijer Marijano Rahoj dao je do danas rok Pućdemonu da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog španskog regiona ili nije.

Španski premijer održaće poseban sastanak vlade u subotu da pokrene proces oduzimanja dijela ili svih ovlašćenja od Katalonije, saopštila je španska vlada, navodi agencija AP.

Vlada je ovo saopštila poslije pisma katalonskog vođe Karlesa Pudždemona u kome je on u odgovoru na rok koji mu je vlada dala da se jasno izjasni o svojim stavovima, zaprijetio da će taj španski region eksplicitno proglasiti nezavisnost od Španije ako nijesu ponuđeni razgovori i ako centralne vlasti krenu sa oduzimanjem ovlašćenja te oblasti.

Pudždemon je u pismu naveo da ako španska vlada nastavi da "sprečava dijalog i nastavi svoju represiju" da će katalonski parlament održati glasanje o proglašenju nezavisnosti od Španije.

Španska vlada je odgovorila da će biti održan specijalni sastanak vlade i da će biti "odobrene mjere koje će biti proslijeđene Senatu da se zaštite opšti interesi svih Španaca".  

Mjere koje vlada namjerava da primijeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primijenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji poslije diktature generala Franciska Franka. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније