Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio P.R. [ Beta ]

21. 10. 2017. 22:20   >>  22. 10. 2017. 08:50 14

PUDŽDEMON PORUČIO

Katalonija protiv mjera iz Madrida

Katalonski predsjednik Karles Pudždemon izjavio je večeras da Katalonija neće prihvatiti plan Madrida za ukidanje autonomije tog španskog regiona.

Pudždemon je u televizijskom obraćanju plan španskog premijera Marijana Rahoja da uvede direktnu upravu Madrida nad Katalonijom nazvao "pokušajem da se ponizi" Katalonija i "napadom na demokratiju", navodi Asošiejted pres.

On je najavio da će zakazati sjednicu katalonskog parlamenta na kojoj će se razmatrati odgovor na planove španske Vlade, odnosno na, kako je rekao, njen "pokušaj da izbriše" autonomiju Katalonije.

Pudždemon je namjeru Rahoja opisao kao "najgori napad" na katalonski narod i institucije od 1939. godine, kada je španski fašistički diktator Fransisko Franko, na kraju Španskog građanskog rata, raspustio katalonsku regionalnu vladu.

On je dodao da španska Vlada djeluje protiv demokratske volje Katalonaca pošto je odbila sve ponude za dijalog, prenosi BBC.

Obraćajući se evropskim građanima na engleskom, katalonski lider je dodao da su temeljne vrijednosti EU "pod rizikom u Kataloniji".



Španski premijer Marijano Rahoj objavio je ranije danas plan za preuzimanje kontrole nad regionom čije vlasti prijete otcjepljenjem, koji obuhvata smjenu katalonskih separatističkih lidera, uvođenje direktne uprave Madrida nad Katalonijom i raspisivanje vanrednih izbora za katalonski parlament.

Kako bi sasjekao krila katalonskom separatističkom pokretu, Rahoj je zatražio od Senata da odobri španskim ministrima da preuzmu ovlašćenja članova katalonske Vlade, uključujući kontrolu nad katalonskom policijom, finansijama i medijima. 

Rahoj je od Senata zatražio i da ga ovlasti da raspiše izbore za parlament Katalonije, što sada može da učini jedino predsjednik tog regiona Karles Pudždemon.

Senat, u kojem Rahojeva Narodna partija ima apsolutnu većinu, glasaće u petak o predloženim mjerama španske Vlade za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.



U Barseloni su večeras stotine hiljada demonstranata izašle na ulice kako bi iskazale masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto se protest, prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobađanje dvojice katalonskih aktivista, pretvorio u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније