Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

29. 10. 2017. 19:16   >>  18:43

ČEKA SE KOALICIJA

Island nakon izbora bez većine

Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Islandu, održanih u subotu, pokazuju da nijedna stranka nije osvojila većinu.

Ipak, pojedinačno najveća snaga ostaje Nezavisna partija na čelu sa aktuelnim premijerom Bjarnijem Benediktsonom.

Ova stranka imaće 16 od ukupno 63 mjesta u parlamentu. Na drugom mjestu je Lijevi zeleni pokret sa 11 mjesta, Socijaldemokratska alijansa sa sedam poslanika i Piratska partija sa šest mjesta.

Prema islandskom sistemu, predsjednik će dati mandat za formiranje nove vlade najvećoj stranci.  "Optimista sam da možemo da formiramo vladu", rekao je Benediktson za AFP sinoć.

Odziv birača je bio veoma visok - 81 odsto.

Francuska agencija ocjenjuje da bi do formiranja nove vlade mogli da prođu mjeseci teških koalicionih pregovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније