Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 07. 2013. 21:10 >> 21:10

NAKON PREMIJERA

Mađarski parlament kritikuje EU

Mađarski parlament oštro je kritikovao Evropsku uniju zbog toga što je EP odobrio izvještaj koji poziva na akciju protiv Mađarske zbog narušavanja ljudskih prava u toj državi.

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban kritikovao Evropski parlament da koristi metode "sovjetskog stila", uslijedila je i kritika mađarskog parlamenta. Parlamentarci su u tekstu pozvali svoju vladu da "ne podlegne pritisku EU", kojoj se Mađarska pridružila 2004. godine.

"Sada usvajamo rezoluciju radi odbrane suvereniteta Mađarske i ravnopravnosti mađarskog naroda u Evropi", navodi se u tekstu.

Evropski parlament je u srijedu odobrio izvještaj u kojem se Mađarska poziva da ukloni antidemokratske stavove u Ustavu ili, u suprotnom, rizikuje sankcije.

U tom takozvanom "Tavarešovom izvještaju", nazvanom tako po portugalskom članu EP Rui Tavarešu koji ga je sačinio, kaže se da nedavne ustavne i zakonske promjene u Mađarskoj "nisu u skladu" s vrijednostima i standardima EU.

Tim ustavnim promjenema, u Mađarskoj se ograničava nezavisnost pravosuđa, sužava se definicija porodice za heteroseksualni brak i dozvoljava vlastima da kažnjavaju beskućnike.

Većina mađarskih opozicionih partija je danas odbila da glasa o rezoluciji. Socijalistički član parlamenta Gabor Harangozo je rekao da je rezolucija "put koji vodi izlasku Mađarske iz EU". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније