Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

02. 11. 2017. 08:49 >> 08:17
2

FORBSOVA LISTA

Merkel najmoćnija žena svijeta

Američki magazin Forbes proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel najmoćnijom ženom svijeta i za ovu godinu.

To je sedma uzastopna godina da je po ocjeni Forbesa Merkel najmoćnija žena svijeta, a 12. ukupno, piše list The Guardian.

Merkel je vodeće mjesto na Forbesovoj listi učvrstila nakon pobjede na saveznim izborima u septembru ove godine, na kojima je osvojila četvrti uzastopni mandat kancelarke.

Drugo mjesto zauzela je britanska premijerka Theresa May, uprkos teškoj godini u kojoj njena stranka nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu na opštim izborima u junu, prenosi Biznis.ba.

Njen pristup Brexitu, procesu koji će imati dalekosežne posljedice za Veliku Britaniju i ostatak Evrope, uticao je na to da May, uprkos političkoj krhkosti, ostane jedan od vodećih svjetskih političkih figura.

Treća na listi 100 najmoćnijih žena svijeta je filantropkinja i američka poslovna žena Melinda Gates. Četvrta je izvršna direktorica Facebooka, Sheryl Sandberg, a peta izvršna direktorica General Motorsa, Mary Barra.

Prvi put na Forbesovoj listi 100 najmoćnjih žena našla se i kćerka i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump. Ona je u toj konkurenciji zauzela 19. mjesto.

Osim nje, među 100 najmoćnijih žena po prvi put našle su se i američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley i glumica i UNICEF-ova ambasadorka dobre volje, Priyanka Chopra.

Bivša američka prva dama Michelle Obama ne nalazi se na Forbesovoj listi, nakon što je prošle godine napustila Bijelu kuću po isteku mandata njenog supruga Baracka Obame.

Hillary Clinton, koja se na toj listi pojavljivala svake godine od 2004. pala je sa druge, na kojoj je bila prošle godine, na 65. poziciju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније