Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 11. 2017. 11:40 >> 11:08

IZBORI U SAD-u

Fejsbuk, Tviter i Gugl priznali rusko miješanje

Zvaničnici kompanija Fejsbuk, Tviter i Gugl priznali su da je Rusija koristila njihove platforme za stvaranje podjela o pitanjima poput migracija, kontroli naoružanja i politici.

Priznanje ovih kompanija prva je velika pobjeda istraživača koji su pokrenuli istragu zbog navodnog miješanja Rusije u predjsedničke izbore u SAD, navodi agencija AP.

Čelnici kompanija su pred Kongresom svjedočili o navodnom miješanju Rusije pošto su američki zakonodavci povećali pritisak na njih i pozvali ih da svjedoče.

Nekoliko desetina objavljenih reklama na društvenim mrežama svjedoči o tome kako su plaćeni sadržaji podstakli proteste protiv Donalda Trampa i Hilari Klinton, ali i suprotstavljanje manjinskim grupama u SAD.

AP: Postojao ruski spisak za hakovanje

Hakeri koji su provalili u privatnu poštu bivše kandidatkinje za predsjednika SAD Hilari Klinton pokušali su da uđu u hiljade drugi računara, uključujući pank bend Pusi Rajot (Pussy Riot) i ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, navodi se u istraživanju agencije Asošiejted pres.

Podaci koje je objavila firma za bezbjednost na internetu Sekjurvorks (Secureworks), pokazuju da je hakerska grupa "Otmeni medved" (Fancy Bear), koju američki obavještajci optužuju za hakovanje tokom predsjedničkih izbora u SAD, pokušala da "provali" u više od 4.700 naloga u periodu od marta 2015. do maja 2016.

Direktor Centra za istraživanje sukoba Ker Gils ocijenio je da lista naloga elektronske pošte u koje su ruski hakeri pokušali da upadnu liči na "listu za napad".

Gils, jedan od pet eksperata koji su radili na istraživanju, rekao je da postoji samo jedna zemlja kojoj bi ta lista mogla da služi.

"Uprkos upornom negiranju Moskve, to je jedino objašnjenje koje ima smisla", rekao je Gils.

Ruski zvaničnici više puta su odbacili optužbe da je Kremlj pokušao da se miješa u američke predsjedničke izbore, nazivajući te tvrdnje "smiješnim" i "fantaziranjem".

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov rekao je u srijedu da ne postoji nijedan dokaz koji bi mogao da potkrijepi optužbe iz Vašingtona.

Lista računara i pošte koja se našla na meti hakerske grupe "Otmeni medvjedi" ipak pokazuje drugačiju sliku, navodi AP i dodaje da je intervjuisano više od 100 osoba, kao i da je većina njih okrivila Rusiju za hakovanje.

"Nemamo sumnje ko stoji iza napada. Siguran sam da se radi o hakerima koje kontroliše ruska tajna služba", rekao je Artem Torčinski, saradnik ruskog opozicionog lidera Andreja Navalnog, koji se našao na meti hakera 2015.

Velike grupe naloga privatne pošte i računara u SAD, Ukrajini, Jermeniji i Siriji bile su na meti hakera, navodi AP.

Hakeri su pokušali da ukradu elektronske poruke od više od 130 demokrata i bliskih saradnika Hilari Klinton, uključujući i šefa njene kampanje Džona Podeste, bivšeg državnog sekretara SAD Džona Kerija i generala Veslija Klarka.

Kako se navodi, oni su takođe pokušali da hakuju političare iz Ukrajine, pobunjenike koji su se borili protiv vlade predsjednika Bašara el Asada u Siriji i hiljade drugih.

Ruski medijski analitičar Vasil Gatov navodi da lista za hakovanje daje globalni kontekst skandalu sa kradjom elektronskih podataka demokrata početkom 2016.

"To sklapa slagalicu", rekao je Gatov i dodao da je ipak skeptičan da ruska obavještajna služba stoji iza hakovanja.

Optužbe da "Otmeni medvjedi" rade za Rusiju nijesu nove, ali do sirovih podataka je teško doći, a obavještajci iz SAD pružili su mali broj dokaza o hakovanju, navodi AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније