Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 07. 2013. 11:00   >>  11:00

MADURO ODLUČAN

Nikaragva i Venecuela ponudile azil Snoudenu

Nikaragva i Venecuela sugerisale su da bi ponudile azil bivšem službeniku Centralne obavještajne agencije Edvardu Snoudenu.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da će odobriti azil Snoudenu, za kojeg se vjeruje da je blokiran u tranzitnom dijelu moskovskog aerodroma „Šeremetjevo".

On je ponudu iznio u govoru održanom povodom nacionalnog praznika Venecuele.

Predsjednik Nikaragve Danijel Ortega istakao je da bi njegova zemlja odobrila azil Snoudenu „ukoliko bi to okolnosti dozvoljavale“.

„Vikiliks“ je sinoć saopštio da je Snouden predao zahtjev za azil u još šest zemalja, ali nije želio da otkrije od kojih zbog „miješanja SAD“.

Snouden je azil zatražio od 21 zemlje, ali ih je većina negativno odgovorila.

BBC ukazuje da će Snoudenu biti veoma teško da dođe do države koja eventualno odobri njegov zahtjev za azil.

 „Evropski vazdušni prostor mogao bi biti zatvoren za svaki avion za koji se posumnja da je u njemu odbjegli Snouden“, navodi BBC.

Početkom sedmice, nekoliko evropskih zemalja odbilo je da odobri avionu bolivijskog predsjednika Evi Moralesu da na putu iz Moskve prođe kroz njihov prostor zbog sumnji da je unutar letilice Snouden.

Poslanici parlamenta Islanda sinoć su glasali da ne diskutuju o eventualnom odobrenju državljanstva za Snowdena prije ljetne pauze.

Poslanik u parlamentu Islanda Biržita Jonsdotir iz redova opozicije, rekla je sinoć da je šest njenih kolega iznijelo predlog da se Snoudenu odobri državljanstvo, nakon što su njegov zahtjev dobili preko „Vikiliksa“.

Međutim, većina poslanika bila je protiv da se omogući iznošenje ovog predloga na dnevni red prije odlaska na ljetnju pauzu. Parlament će ponovo zasjedati u septembru.

„Snouden je zvanično zahtijevao državljanstvo, ali ništa od toga, jer to pitanje neće biti izneseno ni na glasanje", rekla je Jonsdotir agenciji Rojters.

Prema isladskom zakonu, parlament može odobriti državljanstvo strancima, koje se može obično dobiti putem naturalizacije nakon određenog perioda života u toj državi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније