Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 07. 2013. 11:35   >>  11:38

ZAJEDNIČKA INDUSTRIJSKA ZONA

Sjeverna i Južna Koreja o Kesongu

Zvaničnici Južne i Severne Koreje počeli su razgovore o otvaranju zajedničke industrijske zone Kesong, mjesec nakon što su ti pregovori otkazani.

Južnokorejska vlada se nalazi pod pritiskom vlasnika 123 manje kompanije koje imaju fabrike u industrijskom parku Kesong koji se nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje kod same granice sa južnim susjedom.

„Mi ćemo se koncentrisati na dnevni red i pokušati da izgradimo povjerenje i saradnju počev od malih pitanja. Daćemo sve od sebe da iz toga izgradimo veće povjerenje i saradnju", izjavio je glavni južnokorejski izaslanik Suh Ho prije početka razgovora.

Sjeverna Koreja je zatvorila fabrike u aprilu i povukla svih 53.000 svojih radnika, istovremeno zabranivši južnokorejskim firmama da pređu granicu i transportuju sirovine u jeku tenzija između dvije strane.

Pjongjang je saopštio da su južnokorejska vlada i mediji uvrijedili Sjevernu Koreju i njene dobre namjere kada su rekli da je ona dozvolila da industrijski projekat nastavi sa radom samo zbog novca koji joj donosi.

Sjeverna Koreja je Južnoj Koreji i SAD prijetila nuklearnim i raketnim napadima nakon što su UN pooštrile sankcije toj zemlji zbog toga što je u februaru sprovela treću nuklearnu probu.

Međutim Pjongjang je ublažio tenzije kada je prošlog mjeseca pristao na dijalog koji treba da omogući nastavak pregovora o obustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa poslije šest godina. Ali plan o održavanju tog sastanka je propao zbog neslaganja o tome ko treba da predvodi delegacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније