Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 07. 2013. 12:33 >> 12:33

BJELORUSIJA

Dolar razgrađuje nevidljiva gljivica?

Vodeću svjetsku rezervnu valutu, američki dolar, razgrađuje nevidljiva gljivica, tvrdi se u napisu objavljenom u zvaničnom glasilu bjeloruskog parlamenta - Narodna gazeta.

List upozorava građane da svoju ušteđevinu ne drže u dolarima, jer navodno mogu iskrsnuti problemi ukoliko požele da zamijene oštećene novčanice u mjenjačnicama.

Isto glasilo piše da se prilikom štampanja domaće valute - rublje - popularno nazvane „zajčik”, kao i eura, koristi druga tehnologija izrade pa ne postoji opasnost da te novčane jednice dobiju „gljivično oboljenje”, prenosi Radio Glas Rusije.

Narodna banka Belorusije inače strogo kontroliše kurs domaće valute koja je poslednji put oštro devarvirala prema dolaru, za više od 50 odsto, pre dve godine, dostigavši na međubankarskom tržištu nivo od bezmalo devet hiljada za „zelenu” valutu.

Bjelorusija je nakon toga bila prinuđena, u cilju stabilizacije domaćeg deviznog tržišta i kompletnog finansijskog sistema, da zatraži kredit od MMF, u vrijednosti tri milijarde dolara, a kasnije da uzme i obiman zajam od Rusije.

 

(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније