Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

08. 11. 2017. 14:11 >> 13:38
1

PRED ŠTRAJK

Katalonci blokirali puteve, željeznicu

Putevi širom Katalonije blokirani su od jutros na više od 60 mjesta, kao i neke željezničke linije pred današnji najavljeni štrajk u toj španskoj oblasti, saopštila je Katalonska saobraćajna služba.

Mnoge blokade nalaze se na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima uključujući i regionalni glavni grad Barselonu, i na nekim od glavnih "arterija", navodi se na Tviter nalogu te službe.

Nacionalna željeznica Renfe saopštila je da su vozovi zaustavljeni na desetinama linija zato što demonstranti blokiraju pruge. Nekoliko nacionalnih brzih pruga takođe je pogođeno, navela je željeznička kompanija, dodajući da vozovi ili kasne ili su preusmjereni.

U sjevernom katalonskom gradu Đironi demonstranti su zaobišli policijske kontrole i ušli u glavnu željezničku stanicu.

Separastistički sindikati sazvali su štrajk zalažući se za prava radnika. Međutim, štrajk dobija i političku dimenziju pošto su stranke i grupe civilnog društva pozvale radnike da se okupe u podne u glavnim katalonskim gradovima i ponovo uveče ispred gradskih skupština širom tog španskog regiona da protestuju zbog hapšenja aktivista i smijenjenih zvaničnika katalonske vlade.

Među desetinama blokiranih puteva demonstranti su prekinuli saobraćaj na autoputu AP7 severno od Đirone, jednoj od glavnih arterija koje povezuju Francusku i Španiju. Prekinut je i glavni put koji povezuje Barselonu i Madrid.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je danas da izbori u Kataloniji idućeg mjeseca treba da otvore novu političku eru u tom sjeveroistočnom regionu i da ga vrate u normalu uz poštovanje zakona zemlje.

Španska vlada raspisala je izbore za katalonski parlament za 21. decembar, pošto je 28. oktobra smijenila katalonske separatističke lidere i preuzela direktnu upravu nad Katalonijom, primenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprječavanja neustavne secesije tog španskog regiona.

"Nadam se da će izbori otvoriti novu političku eru suživota, u kojoj se poštuju pravila i oporavlja španska privreda", rekao je Rahoj danas u parlamentu. On je odgovarao na pitanje poslanika o vanrednim mjerama koje su dovele do toga da centralne vlasti direktno upravljaju Katalonijom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније