Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 11. 2017. 22:29 >> 22:03

"SLOBODAN SAM"

Hariri najavio da se uskoro vraća u Liban

Premijer Libana Saad Hariri najavio je večeras da će se "vrlo skoro" vratiti u svoju zemlju.

On je to rekao u svom prvom intervjuu prenošenom preko televizije otkako je podnio ostavku u saudijskoj prijestonici Rijadu.

Hariri je danas govorio uživo za svoju Future televiziju, nakon pritiska libanskih zvaničnika koji su rekli da njegova ostavka nije prihvaćena jer je objavljena u Saudijskoj Arabiji.

Libanski predsjednik Mišel Aun je izjavio da Haririja drže protiv njegove volje u Saudijskoj Arabiji.

"Ja sam slobodan", rekao je Hariri, dodavši da je odlučio da podnese ostavku kako bi zemlju spasio od neposredne opasnosti, ali nije ulazio u detalje.

Hariri je rekao da će se u Liban vratiti uskoro, za nekoliko dana.

"Ako hoću da putujem sjutra, putovaću", rekao je on u Rijadu u prvom intervjuu od iznenadne ostavke 4. novembra.

Hariri je objasnio da je njegova ostavka bila njegova odluka, odbacivši izvještaje da je bio primoran da napusti vladu jedinstva sa svojim rivalom, proiranskim ekstremističkim Hezbolahom.

Tokom intervjua on se uzdržavo da ne zaplače, rekavši da je njegova ostavka smišljena da "izazove pozitivan šok" u zemlji, upozorivši na miješanja Irana koje, kako je rekao, uništava odnose sa drugim arapskim zemljama.

Ocijenio je da on "ne može biti jedini koji pravi ustupke dok drugi rade šta god hoće".

Kako se navodi, Hariri želi da njegova zemlja ostane neutralna, a ne da se svrstava uz Iran u regionalnim sukobima.

Mnogi Libanci su sumnjali da je Hariri stavljen u kućni pritvor u sklopu saudijskog plana da sruši koalicionu vladu koju je formirao krajem prošle godine.

Predsjednik Libana izjavio je ranije da "misteriozne okolnosti Haririjevog boravka u saudijskom glavnom gradu Rijadu dovode u pitanje i sumnju sve njegove pozicije".

Hariri ima dvojno libansko i saudijsko državljanstvo.

On je svoju ostavku najavio u unaprijed snimljenoj poruci emitovanoj na saudijskoj televiziji, kritikujući ne samo Iran nego i Hezbolah, rekavši da brine za svoju bezbjednost.

Njegov otac, bivši premijer Rafik Hariri ubijen je u eksploziji automobila bombe u Bejrutu 2005. godine.

Haririjeva porodica živi u Rijadu.

Otkako je objavio ostavku Saad Hariri nije davao izjave do danas, ali se sastao sa stranim diplomatama i pojavio sa članom saudijske kraljevske porodice u Abu Dabiju.

Saudijska Arabija je pojačala retoriku protiv Hezbolaha i patrona te organizacije Irana, optužujući ih da podržavaju šiitske pobunjenike Hute u Jemenu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je u ratu s Hutima od marta 2015. godine.

Saudijska Arabija zatražila je od svojih građana da napuste Liban i mnogi Libanci strahuju od ekonomskih sankcija pa čak i vojne intervencije protiv svoje zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније