Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

14. 11. 2017. 12:11   >>  11:39

NAKON AZIJSKE TURNEJE

Tramp:Sa SAD se mora trgovati na fer način

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas na kraju svoje azijske turneje da sve zemlje koje trguju sa SAD "znaju da su se pravila promijenila".

  

 

 "Prema Sjedinjenim Državama mora se ophoditi na fer i recipročni način", napisao je Tramp u Tviter poruci iz Manile, posljednjeg mjesta na njegovoj turneji prije nego što krene nazad za Vašington kasnije danas. "Masivni trgovinski deficiti moraju brzo da se smanje", napisao je on o manjkovima na američkoj strani.

To je tema koju je Tramp neprestano isticao tokom dvonedjeljnog putovanja u okviru koga je posjetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, uključujući i bilateralne susrete sa vođama tih zemalja.Tramp naglašava da će deficiti od više milijardi dolara u korist trgovinskih partnera SAD, biti svedeni na nulu, i da opšta trgovinska razmjena mora da bude fer i uzajamno profitabilna.

U izjavi neposredno po dolasku na treći i posljednji samit tokom putovanja, godišnji samit vođa zemalja istočne Azije, on je napisao komentar osvrćući se na skup od pret

hodnog dana, sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN)."Upravo stigao na ASEAN50 na Filipinima za posljednju stanicu sa svjetskim vođama. Dovešće do FER TRGOVINSKIH SPORAZUMA, ne kao horor predstave prošlih administracija. Zatim odlazim za Vašington D.C. Stekao sam mnogo dobrih prijatelja".

U Manili na konferenciji Asocijacije zemalja jugoistočne azije (ASEAN) i kasnijem Istočnoazijskom samitu, Tramp se trudio da pojača veze sa zemljama tog regiona sa ciljem da sklopi bilateralne trgovinske sporazume rađe nego multilateralne i da poveća pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa.

Među najnovijim Trampovim prijateljima u regionu je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte koga je Tramp više puta hvalio i s kim se juče šalio. Duterte vodi bespoštednu akciju protiv trgovaca drogom, uz ubijanje,bez sudskog postupka, što je izazvalo negodovanje aktivista za ljudska prava.Tramp nije javno kritikovao Dutertea zbog te politike, već je rekao da on i Duterte imaju "izvanredan odnos".Bi

jela kuća je kasnije saopštila da su razgovarali o grupi Islamska država, ilegalnoj drogi i trgovini tokom 40-minutnog sastanka.

Predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanders rekla je da je pitanje ljudskih prava "kratko" pomenuto u kontekstu borbe Filipina protiv ilegalne droge.U filipinskom saopštenju poslije susreta navodi se da dva predsjednika nisu pominjala ljudska prava.Međutim kasnije je izdato i treće, zajedničko saopštenje, u kojem se navodi da su oni naglasili da su ljudska prava i dostojanstvo ljudskog života neophodni.

Duterteov rat protiv droge je zabrinjava aktiviste za ljudska prava širom svijeta jer oni kažu da je dozvolio policajcima i pojedincima željnih osvete da ignorišu sudski proces i uzmu pravdu u svoje ruke. Državni zvaničnici ocjenjuju da je više od 3.000 ljudi, uglavnom korisnika i trgovaca droge, ubijeno na taj način.

Grupe za ljudska prava međutim kažu da je pravi broj bliži 9.000, navodi agencija AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније