Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 11. 2017. 09:15 >> 14:02
1

PROTIV MUGABEA

Vojska Zimbabvea:Ne sprovodimo puč

Vodeća partija u Zimbabveu objavila je da vojska ne sprovodi puč, već "tranziciju bez kapi krvi". Očekuje se da Robert Mugabe uskoro objavi da se "povlači". Na nalogu na Tviteru za koji se veruje da koristi krilo vladajuće partije ZANU PF objavljeno je da je "sve pod kontrolom" i da "među iskrenim vođstvom vlada mir". "U pitanju je tranzicija u kojoj su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe i pritvoren starac koga je koristila njegova žena", navedeno je. Robert Mugabe (93), koga mnogi zovu poslednjim afričkim diktatorom, na vlasti je skoro četiri decenije, a tokom noći je "sklonjen na sigurno i bezbedno mesto".

 

Prethodno su oficiri vojske Zimbavea saopštili da su tokom noći intervenisali da bi eliminisali "kriminalce" u okruženju predsjednika Roberta Mugabea ali su demantovali da su pokušali da izvrše vojni udar protiv šefa države koji vlada zemljom od 1980. godine.

 

 

Intervencija vojske dolazu usred otvorenih nesuglasica između Mugabea i načelnika Generalštaba vojske Konstatinoa Čivenge poslije smjenjivanja potpredsjednika Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je važio kao mogući nasljednik Mugabea.

General Sibusiso Mojo saopštio je tokom noći da vojska nije izvršila vojni udar protiv vlade."Samo smo se usmjerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi", rekao je Mojo.

"Uvjeravamo narod da su njegova ekselencija predsjednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbjednost zagarantovana", dodao je general.Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je poslije nedavnog smjenjivanja potpredsjednika da bi vojska "mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka" u stranci predsjednika.Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao "izdaja" osuđujući njegovu "želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu".

Smijenjeni potpredsjednik Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedjelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsjednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zamjeraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.U svjetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog "političke neizvjesnosti".

Predsjednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je poslije sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od

kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније