Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 11. 2017. 13:44 >> 13:30

REPUBLIKANCI I DEMOKRATE

Kongres SAD odobrio 700 milijardi za vojsku

Republikanci i demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD zajednički su usvojili budžet za odbranu kojim se odvaja 700 milijardi dolara za popunu, prema kongresmenima, vojske SAD i odgovore na nuklearni program Sjeverne Koreje.

 

 

Odbrambeni budžet za 2018. usvojen je sa 356 glasova za i 70 protiv, a pristalice tvrde da će moći da bude plaćeno više vojnika, aviona, brodova i drugog oružja da bi se tako zaustavilo opadanje borbene gotovosti.

Odobreno je više novca nego što je tražio predsjednik Donald Tramp.U okviru budžeta, 12,3 milijarde je namijenjeno Agenciji za raketnu odbranu i nalaže joj se ubrzano jačanje raketne odbrane zemlje budući da Pjongjang ne odustaje od razvijanja projektila sposobnih da pogode SAD.

Predviđena je izgradnja još 28 presretača zemlja-vazduh, antiraketnih projektila koji bi se lansirali iz podzemnih silosa na Aljasci u slučaju da SAD odluče da obore sjevernokorejsku raketu koja se kreće prema SAD, i čiji cilj je da se sudare izvan Zemljine atmosfere i unište neprijateljsku raketu silinom udara.

Od ministra odbrane Džejmsa Matisa je zatraženo da sačini plan za podizanje ukupnog broja tih presretača sa 44 na 104, kao i da Pentagon nabavi više presretača za brodove i raketa za mobilni antiraketni sistem THAAD.Odobrena je i kupovina više aviona F-35 i F/A-18 "Super Hornet" nego što je Tramp zatražio.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, budžet ide na potvrdu u Senat prije nego što ga Tramp potpiše i stupi na snagu.

Sjevernokorejski ambasador u UN Dža Song Nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu da je, zbog raspoređivanja tri američka nosača aviona sa borbenim grupama u "napadačkoj formaciji" oko Korejskog poluostrva, nemoguće predvidjeti kada će izbiti nuklearni rat.

"Velike nuklearne ratne vježbe i ucjene koje SAD izvode bez prestanka godinu dana u saradnji s pratiocima da bi ugušili našu Republiku, dovode do zaključka da je opcija koju smo izabrali ispravna i da tim putem treba da idemo do kraja", piše u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније