Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 11. 2017. 23:20 >> 22:48
1

HRW

Ruski zakon krši slobodu izražavanja

Ruski zakon koji dozvoljava da se mediji klasifikuju kao "strani agenti" predstavlja "napad" na slobodu medija, navela je danas organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW), istovremeno ocijenivši kao "nesrećna" ograničenja koje su SAD uvele ruskoj televiziji RT.

Zakon, usvojen u donjem domu parlamenta, Dumi, omogućava da se svi strani mediji koji rade u Rusiji podvedu pod takvu odrednicu. On još treba da bude usvojen u gornjem domu, Savjetu Federacije, i da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin.

JMera predstavlja odgovor na registrovanje medijske kuće RT kao "stranog agenta" u SAD.

"Nesrećna odluka američke vlade da registruje (RT kao stranog agenta) dala je Kremlju izgovor da odgovori i to je učinjeno otvorenim napadom vlasti na slobodu medija. Nažalost, probleme neće imati samo strani mediji, već će, što je još gore, neopravdano ograničiti ruskim građanima pristup informacijama i idejama", navodi se u saopštenju HRW.

Prema HRW, zakon je skrojen tako da bude "selektivan i politički primjenjivan da bi se ućutkali glasovi koje Rusi ne treba da čuju".

Ruski zakon, koji su kritikovali i Berlin i NVO Amnesti internešenel, zahtijeva da obuhvaćeni entiteti predaju podatke o svojim finansijama i da se u dokumentima predstavljaju kao "strani agenti".

Vjeruje se da će se na meti zakona prve naći radio stanice Glas Amerike i Slobodna Evropa, koje finansira američki Kongres.

Američki mabasador u Moskvi Džon Hantsmen je prilikom posjete prostorijama Radija Slobodna Evropa u Moskvi danas rekao da ruski zakon "nije recipročan" i da je otišao mnogo dalje od obaveza nametnutih RT-u.

On je naveo da će SAD pratiti rad ruskog parlamenta u vezi sa zakonom i izrazio zabrinutost.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније