Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 11. 2017. 12:00   >>  11:31 1

DEMONSTRANTI NA ULICAMA

Zimbabve: "Mugabe mora da ode"

Nekoliko hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Hararea da bi zahtjevali odlazak s vlasti predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea koga napuštaju i najvjerniji saveznici, a protest ima podršku vojske.

Demonstracije protiv Mugabea zatvaraju nedjelju političke krize u Zimbabveu, gdje je vojska preuzela kontrolu nad zemljom, a predsjednika koji je na vlasti od 1980, stavila u kućni pritvor.

Na ulicama su i crnci i bijelci, a neki od transparenata su "Što je mnogo, mnogo je, Mugabe mora da ode", "Počivaj u miru Mugabe" i "Ne dinastiji Mugabe".

U noći između utorka i srijede vojska je intervenisala, bez prolivanja krvi, u korist Emersona Mnangagve, potpredsjednika zemlje otpuštenog nekoliko dana ranije.

Mugabe je stavljen u kućni pritvor, ali mu je kretanje dozvoljeno od slučaja do slučaja. Juče se pojavio u javnosti prvi put poslije udara, ali nije govorio.

"Igra je gotova. On mora da podnese ostavku. Mi možemo završiti posao koji je započela vojska", rekao je juče Kristofer Mucvangva, uticajni lider veterana rata za nezavisnost.

U toku su pregovori o njegovom mirnom silasku s vlasti, ali djeluje da Mugabe ne namjerava da se lako preda.

Vojska je juče saopštila da je postignut "značajan napredak" u čistki koja se sprovodi nad ljudima bliskim Mugabeu i njegovoj ženi Grejs. Posebno je na meti grupa zvana G40, frakcija vladajuće partije koja podržava predsjedničke ambicije Grejs Mugabe.

Ona je dovela do smjene Mnangagve koji je postao previše nezgodan rival u borbi za nasljeđe Roberta Mugabea, vodila kampanju blaćenja protiv njega i na kraju izazvala političku krizu.

Mnangagva, koji je poslije smjene napustio Zimbabve, vratio se u zemlju u četvrtak, ali se nije pojavljivao u javnosti. Njegovo ime se najčešće pominje u razgovorima o političkoj tranziciji. Danas su neki demonstranti nosili njegove portrete.

Intervencija vojske je bila prekretnica u dugoj Mugabeovoj vladavini, obilježenoj represijom protiv opozicije i dubokom ekonomskom krizom, piše Frans pres. Oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva je nezaposleno.

Mugabe (93), najstariji šef države na svijetu, sve je izolovaniji, a napuštaju ga i najbliži saveznici. Poslije vojske i veterana, i regionalni ogranci njegove partije Zanu-PF zatražili su sinoć njegov odlazak.

Vojnici su i danas prisutni na ulicama Hararea.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније