Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 11. 2017. 08:18 >> 07:46

TILERSON SMATRA

Ima nade za diplomatiju o Sjevernoj Koreji

Sjedinjene Države i dalje "imaju nadu u diplomatiju" za rješenje krize sa Sjevernom Korejom, rekao je šef američke diplomatije Reks Tilerson neposredno pošto su SAD uvrstile tu zemlju u spisak zemalja koje "podržavaju terorizam".

  

 

 

Sjeverna Koreja je već bila na tom spisku od 1988. do 2008. ali je administracija republikanca Džordža Buša mlađeg sklonila sa spiska da bi se dala šansa pregovoroma o njenom nuklearnom programu koji su na kraju propali.

Predsjednik SAD Donald Tramp je rekao da je Pjongjang trebalo vratiti na taj spisak mnogo ranije.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je objasnio novinarima u Bijeloj kući da se radi ipak o "vrlo simboličnoj" objavi.

"Nastavićemo da jačamo pritisak na režim Kim (Džong Una) da shvati da će biti sve gore ako odbije da pregovara", rekao je Tilerson.

"Opšti je utisak" da pritisak koji se vrši sankcijama koje su već na snazi ima značajan uticaj na Sjevernu Koreju, rekao je Tilerson.

On je izrazio nadu da će se nastaviti trenutni period mira, pošto nije bilo sjevernokorejskog probnih nuklearnih testova od 15. decembra.

Prema Stejt departmentu stavljanjem na ovaj spisak mogu da se pojačaju sankcije kojim će se kažnjavati osobe ili zemlje koje imaju trgovinske razmjene sa Sjevernom Korejom.Američko ministarstvo finansija će već danas objaviti proširene sankcije.

Tilerson je rekao da se radi o tome da će se na nove kompanije usmjeriti nove jednostrane mjere kao što su bile uvedene ranije na primjer prema jednoj kineskoj banci koja je poslovala sa Pjongjangom.

Poslije novih sjervernokorejskih balistsičkih i nuklearnih proba Savjet bezbjednosti UN usvojio je ljetos nove jače multilateralne sankcije.

SAD pozivaju i druge zemlje da uvedu jednostrane sankcije.SAD se nadaju da će sjevernokorejski vođa Kim Džong Un kada bude potpuno izolovan, pod ekonomskom blokadom i uz prijetnju vojne opcije koju često pominje američki predsjednik, prihvatiti pregovore o svom nuklearnom programu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније