Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 11. 2017. 14:25   >>  13:53

PA U BEJRUT

Premijer Libana Hariri putuje danas u Kairo

Premijer Libana u ostavci Saad Hariri otputovaće danas, kako se očekuje, iz Pariza u Kairo, gdje Arapska liga drži sastanke zbog napetosti u regionu, a potom će se vratiti kući u Bejrut da iznese svoj politički stav.

  

 

 

Hariri je u subotu doputovao u Pariz iz Saudijske Arabije, gdje je izneneda 4. novembra objavio ostavku, što je izazvalo krizu u Libanu.

On je objavljujući ostavku, u unaprijed snimljenom obraćanju preko saudijske televizije, optužio Iran i libanski proiranski Hezbolah da se miješaju u poslove arapskih zemalja, izrazivši bojazan za svoju bezbjednost.

Predsjednik Libana Mišel Aun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati i zvanično je podnese ili ponovo razmotri svoj ptez. Aun je takođe optužio Rijad da drži Haririja zatočeništvu, u jeku spekulacija da je na ostavku bio primoran.

Hariri i Saudijska Arabija su to porekli i on je dvije nedjelje kasnije doputovao iz Rijada u Pariz, gdje ga je dočekao predsjednik Francuske Emanuel Makron uz sve državne počasti. Makron ulaže velike napore da se razriješi nastala kriza, imajući u vidu da je Liban nekda bio pod protektoratom Francuske.

Prije odlaska u Kairo Hariri je djelovao prilično opušteno za čovjeka čija je zemlja u političkom haosu.

On je od kraja prošle godine predvodio vladu u kojoj je ekstremistički šiitski Hezbolah. Predsjednik Libana, maronitski hrišćanin, blizak je Hezbolahu, ali je takođe imao dobre odnose s Haririjem, sunitskim muslimanom koji ima podršku Saudijske Arabije.

Hariri je danas iz svoje rezidencije u elitnom pariskom kvartu izašao u šorcu, majici i patikama, iako je temperatura bila samo devet stepeni Celzijusa, da džogira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније