Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

index.hr [ Objavila R.B. ]

21. 11. 2017. 20:58   >>  20:53

GRINPIS SUGERIŠE

Rusija prikrila podatke o nuklearnoj nesreći?

Rusija je objavila da se nikakav incident nije dogodio u njenim nuklearnim instalacijama pošto je radioaktivno zračenje zabilježeno širom Evrope.

Prema ruskoj meteorološkoj agenciji Rosgudromet, najviša koncentracija zabilježena je u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

Dan kasnije je Rosatom, ruska državna firma koja upravlja aktivnostima svih preduzeća nuklearnog sektora u Rusiji objavila da nikakav incident ni kvar nije zabilježen na njenim instalacijama. 

“Radio-izotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra“, precizira ruska agencija u saopštenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija bila ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga. 

Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu granice s Kazahstanom. Nije objavljeno koji bi mogli da budu uzroci nuklearnog zagađenja. 

Međutim, kako prenosi “Gardijan“, međunarodna ekološka organizacija “Grinpis“ pozvala je na istragu ovog incidenta i njegovog mogućeg prikrivanja od ruskih vlasti, s obzirom na to da je ruska nuklearna agencija Rosatom prošlog mjeseca poricala evropske izvještaje o povišenom nivou rutenijuma-106. 

“Grinpis“ je pozvao Rusiju da otvori “dubinsku istragu i objavi rezultate o incidentu u Majaku“, te najavio da će im sam platiti tužitelja da ispitaju moguće prikrivanje nuklearnog incidenta. 

Profesor za hemiju nuklearnih materijala Nil Hajat rekao je da je izotop Ru-106 “prilično kratkog životnog vijeka, što znali da se radi o relativno mladom gorivu koje je moralo nedavno da izađe iz reaktora“. 

Promatračka stanica Argajaš se nalazi u blizini nuklearnog kompleksa Majak, koji tvrdi da radioaktivno zračenje rutenijum-106 nije povezano s njegovim aktivnostima. 

Taj kompleks dodaje da tokom 2017. godine tamo nije obrađivan rutenijum-106 i da ga godinama nijesu proizvodili. 

Podaci ruske agencije su u skladu sa zaključcima francuskog Instituta radiološke zaštite i nuklearne bezbjednosti (ISRN), koji je početkom novembra ocijenio, nakon brojnih istraživanja, da je radioaktivno zagađenje zabilježeno u Evropi krajem septembra porijeklom s područja između Volge i Urala. 

ISRN ocjenjuje da izbor zagađenja nije nuklearni reaktor, jer bi drugi radioaktivni elementi takođe bili pronađeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније