Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 11. 2017. 10:21 >> 09:50
1

REAGOVANJA

Britanija,SAD i AU pozdravile odlazak Mugabea

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da ostavka predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea pruža toj zemlji "priliku da iskuje novi put, slobodan od represije koja je odlikovala njegovu vladavinu".



 

Mej je navela da je narod Zimbabvea pokazao da želi "slobodne i poštene izbore i priliku da iznova izgradi ekonomiju pod legitimnom vladom", navodi Asošiejted pres.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je Mugabe bio "despot koji je osiromašio svoju zemlju" i da je njegov odlazak "trenutak radosti" za Zimbabve.

Upitan da li Mugabeovoj ženi Grejs treba suditi, Džonson je rekao da je to "odluka za ljude u Zimbabveu".Ambasada SAD u Zimbabveu saopštila je da ostavka Mugabea "označava istorijski trenutak" za tu zemlju i čestitala svim njenim građanima koji su podigli svoj glas.

SAD su navele da "predstojeći put mora da vodi do slobodnih i poštenih izbora" i pozvale na "snažno poštovanje vladavine prava".

Kancelarija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša pozvala je sve građane Zimbabvea da "ostanu smireni i uzdržani" poslije Mugabeove ostavke.

Na ulicama glavnog grada Hararea građani su proslavljali odlazak Mugabea s vlasti poslije 37 godina.Mugabe je juče podnio ostavku na mjesto predsjednika zemlje, pošto je parlament pokrenuo proceduru za njegov opoziv.

Vojska Zimbabvea je prošle nedjelje preuzela kontrolu nad zemljom i stavila u kućni pritvor Mugabea (93), koga je u nedjelju sa svog čela smijenila vladajuća partija ZANU-PF. 

 

 

Ta stranka je za svog novog lidera izabrala Emersona Mnangagvu (75) koji je bio u vrhu vlasti od sticanja nezavisnosti Zimbabvea 1980. godine.

Potpredsednik zemlje bio je od 2014. godine do 6. novembra ove godine, kada ga je Mugabe smijenio.ZANU-PF je saopštila, poslije objave Mugabeove ostavke, da će Mnangagva postati novi lider zemlje u roku od 48 sati.

Afrička unija pozdravila Mugabeovu ostavku

Predsjednik Komisije Afričke unije, Musa Faki Mahamat iz Čada, pozdravio je odluku predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea da podnese ostavku.

"Predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat pozdravlja odluku predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea da podnese ostavku na mjesto šefa države pošto je posvetio život službi zimbabveanskom narodu", navodi se u saopštenju Afričke unije (AU).

Jučerašnjom ostavkom pod pritiskom vojske, svoje partije i protesta građana, Mugabe je stavio tačku na vladavinu dugu 37 godina.

U saopštenju se navodi da AU "priznaje da je narod Zimbabvea izrazio želju za mirnom smjenom vlasti da bi bila očuvana demokratska budućnost zemlje"."Odluka predsjednika Mugabea da da ostavku otvorila je put procesu tranzicije koji pripada i koji vodi suvereni narod Zimbabvea", navela je AU. 

 

 

AU smatra da će Mugabeova odluka "ostati u istoriji kao akt istinskog sluge države, koji samo može da ojača političko nasleđe predsjednika Mugabea".

"Svi će se sećati predsednika Mugabea kao hrabrog borca za panafričko oslobođenje", naveo je Faki.

AU je spremna da pruži "punu podršku narodu Zimbabvea i negovim liderima u vremenu koje dolazi" kazao je Faki.


Kina odala priznanje Mugabeu

Kina, važan partner Zimbabvea, odala je danas priznanje svom "prijatelju" Robertu Mugabeu, dan pošto je on podnio ostavku na mjesto predsjednika te afričke zemlje.

"Kina poštuje odluku Mugabea da podnese ostavku", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

On je izjavio da Mugabe "ostaje dobar prijatelj kineskog naroda".Peking je obećao da će nastaviti saradnju s Harareom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније