Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

24. 11. 2017. 20:19 >> 19:47

POLOŽIO ZAKLETVU

Mnangagva obećao demokratske izbore

Novi predsjednik Zimbabvea, Emerson Mnangagva položio je danas zakletvu na stadionu u Harareu i obećao da će biti posvećen blagostanju naroda, uz ovacije desetina hiljada prisutnih građana.

U govoru poslije polaganja zakletve, Mnangagva je obećao da će "demokratski" izbori u Zimbabveu biti održani sljedeće godine, kako je planirano, i izjavio da je počela obnova zemlje poslije 37 godina vlasti dosadašnjeg lidera Roberta Mugabea, navodi Asošiejted pres.

On je odao počast Mugabeu, što su prisutni propratili mlakim aplauzom.

Mnangagva je rekao da Zimbabveanci "nikako ne treba da ostanu taoci svoje prošlosti" i pozvao građane da napuste zatrovanu politiku iz nedavne prošlosti.

"Ne smijemo da proćerdamo ovaj trenutak", rekao je novi predsjednik.

Obećao je i da će obeštetiti poljoprivrednike koji su ostali bez zemlje u vrijeme Mugabea, ali je naveo da im zemlja ne može biti vraćena.

Mnangagva će biti predsjednik do isteka Mugabeovog mandata sljedeće godine, a datum izbora još nije određen.

Mnangagva (75), jedan od najbližih Mugabeovih saradnika tokom više decenija, postao je predsjednik poslije niza neočekivanih događaja koji su započeli 6. novembra, kada ga je Mugabe smijenio sa mjesta potpredsjednika zemlje.

To se pokazalo kao pogrešan Mugabeov potez koji je doveo do njegovog pada sa vlasti. On je podnio ostavku u utorak, poslije snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i građana, usljed strahovanja da njegova žena Grejs Mugabe pokušava da preuzme vlast.

Mugabe (93) nije prisustvovao današnjoj inaugraciji, ali će, prema navodima zvaničnika stranke ZANU-PF, ostati u zemlji i biće mu osigurana "maksimalna bezbjednost".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније