Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2013. 10:52   >>  10:57

SADRŽI 33 TAČKE

Donešen novi Ustav Egipta

Privremeni egipatski predsjednik Adli Mansur objavio je novi Ustav Egipta koji sadrži 33 tačke. Kako javlja agencija Anadolija, Ustav trasira put političke tranzicije Egipta nakon vojnog udara.

Novi Ustav u svojoj 28. stavci najavljuje formiranje stručne komisije u roku od 15 dana, a koja će raditi na ustavnoj reformi Egipta.

Predviđeno je da u sastavu te komisije budu dva člana Ustavnog suda Egipta, dva člana iz drugih sudova i četiri profesora ustavnog prava sa Univerziteta Egipat.

Odredbe o pravima i slobodama u novom Ustavu oslanjaju se na one iz prethodnog najvišeg pravnog akta te zemlje, ali se očekuje da i ova pitanja budu predmet rada stručne komisije.

Komisija bi trebala najkasnije 30 dana od početka rada da završi konačnu verziju Ustava, koja će, kako je predviđeno, biti predata pedesetočlanoj komisiji koja će biti sastavljena od ljudi iz različitih oblasti i regija zemlje.

U sastavu te komisije će biti radnici, profesori, zanatlije, intelektualci, a najmanje deset članova će biti iz reda mladih i žena.

Kada komisija obavi svoj posao, prijedlog Ustava Egipta će biti predmet javnih rasprava najduže 60 dana, a potom će biti predat predsjedniku zemlje. Predsjednik će u roku od 30 dana organizovati referendum o izjašnjavanju građana.

Nakon usvajanja na referendumu, novi Ustav Egipta stupiće na snagu. U roku od 60 dana po stupanju Ustava na snagu, takođe, predsjednik će raspisati parlamentarne izbore, a sedam dana nakon održavanja prve sjednice novoizabranog parlamenta biće raspisani i predsjednički izbori.

Izbori bi trebali da budu održani sedam mjeseci nakon donošenja novog Ustava Egipta, a predsjednički dva mjeseca kasnije. Proces političke tranzicije bi trebao  bi da traje devet mjeseci.

Do izbora novog parlamenta zakonodavnu vlast u Egiptu ima privremeni predsjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније