Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2017. 23:16   >>  22:46

TRŽIŠTE VALUTA

Dolar ojačao nakon tri sedmice pada

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice pada, iako su njegov snažniji uspon onemogućili politički problemi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donalda Trumpa.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,5 odsto, na 112,1 jen (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta ojačala je i prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula 0,3 odsto, na 1,189 USD.
Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice porastao je 0,2 odsto, na 92,90 bodova.

Nakon tri sedmice pada, taj indeks je ojačao zahvaljujući nadi ulagača da će američki Kongres podržati poresku reformu kojom bi se smanjili porezi kompanijama i građanima.

To bi moglo da podstakne brži rast ekonomije, ali i inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da naredne godine ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

U petak su republikanski zastupnici u Senatu poručili kako imaju dovoljnu podršku za predlog poreskog zakona, pa bi ga uskoro mogli i usvojiti. To se i dogodilo u subotu rano ujutro, nakon zatvaranja tržišta.

A kako je Zastupnički dom Kongresa svoj predlog poreskih promjena donio još polovinom novembra, naredne sedmice bi mogli početi i pregovori između dva doma o usaglašavanju tih predloga.

Potom bi ga do kraja godine mogao potpisati Trump, čime bi ispunio jedno od njegovih najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje.

Međutim, u petak se dolar našao pod pritiskom zbog novih političkih problema Trumpa, nakon što je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Michael Flynn priznao krivicu za davanje lažnog iskaza FBI-u u vezi sa istragom o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Flynn je, pišu mediji, spreman da svjedoči kako mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat. Iz Bijele kuće brzo su poručili kako ništa u vezi Flynnovog priznanja krivice ne tereti nikoga drugoga osim njega.

"Ako ovaj slučaj dodatno uvuče Trumpovu vladu u istragu i proširi istragu posebnog savjeta, to bi sigurno pritisnulo kurs dolara", kazao je analitičar u firmi Commonwealth Foreign Exchange, Omer Esiner.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније