Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2013. 11:37 >> 11:37

APEL UN-a

Tokom Ramazana Sirijci da odlože oružje

Generalni sekratar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je da tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana zaraćene strane u Siriji ostave oružje i prekinu vatru.

U saopštenju generalnog sekretara UN-a podsjeća se na činjenicu da je tokom rata u Siriji život izgubilo oko 100 hiljada osoba dok svaki dan raste broj žrtava.

Istakao je da je sirijskim državljanima koji su morali napustiti svoja ognjišta i izbjeći u susjedne zemlje potrebna hrana, adekvatan smještaj i ljekovi.

Ban je zatražio da sve strane u sirijskom sukobu tokom mjeseca Ramazana prestanu sa sukobima te da taj sveti mjesec provedu u miru i radosti.

"Zato pozivam sve vojne jedinice, regularnu sirijsku vojsku, Oslobodilačku vojsku Sirije i sve one koji nose oružje da tokom mjeseca ramazana obustave vatru”, kazao je Ban.

Dodao je da se trajni mir može postići samo ozbiljnim pregovorima, naglasivši da bi prestanak vatre tokom islamskog praznika bio dobar korak u tom smjeru.

Takođe, uputio je poziv da se oslobode zatvorenici koji se nalaze u sirijskim zatvorima među kojima ima i djece i žena.

Ban je na kraju podsjetio da traju pripreme za održavanje mirovne konferencije u Ženevi, istakavši nadu da će se konferencija održati u najskorijem roku pristustvom predstavnika sirijske vlade, ali i sirijskih pobunjenika.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније