Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 12. 2017. 13:53 >> 13:21

VISOKI KOMESAR UN

Ima elemenata genocida nad Rohindžama

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein izjavio da je moguće da postoje "elementi genocida" nad pripadnicima Rohindža muslimana u Mjanmaru.

 

 

 

"Uzimajući u obzir sistematičnu diskriminaciju Rohindža - mučenja i zlostavljanja, prisilno raseljavanje i uništavanje sela...može li se negirati moguće prisustvo elemenata genocida?", upitao je Al Husein na posebnoj sjednici Savjeta za ljudska prava u Ženevi.

Osuđujući "masovne" i "šokantno brutalne" napade na ovu zajednicu, Al Husein je pozvao 47 država članica Savjeta da "preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se stalo na put tom ludilu".

Prema podacima UN, više od 600.000 Rohindža izbjeglo je u susjedni Bangladeš od avgusta, bježeći od kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Visoki komesar UN za ljudska prava ranije je izjavio da su Rohindže u Mjanmaru suočene sa etničkim čišćenjem. Rohindže se u Mjanmaru smatraju "strancima" i vlasti te zemlje, u kojoj 95 populacije čine budisti, ne priznaju im državljanstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније