Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

06. 12. 2017. 09:40 >> 09:11
1

BBC PIŠE

Zašto je Jerusalim toliko bitan?

BBC je objavio kratak video pod naslovom "Zašto je Jerusalim bitan", u kom se govori da se taj sveti grad nalazi od davnina u srcu izraelsko-palestinskog konflikta.

Vidjeli smo, toliko mnogo puta, navodi britanski javni servis, kako i najmanja promjena vezana za taj grad i njegovu teritoriju vodi ka sukobima.

"Zato, šta se ovdje dešava, stvarno je važno", navela je novinarka BBC-ja.

Jerusalim prije svega ima ogroman religijski značaj. U njemu su najstarija svetilišta i Jevreja i Muslimana i Hrišćana. Ali, to znači i da ima veliki politički značaj. 

Izraelci Jerusalim smatraju svojom najstarijom nepodijeljenom prijestonicom. Kada je formirana država Izrael 1948., glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalima. Ali, tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio u kom je čuveni Stari grad, i kasnije ga aneksirao. 

Takav potez Izraela međutim nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike. 

A šta kažu Palestinci? Naravno, oni imaju drugačije mišljenje. Oni hoće istočni Jerusalim kao svoju prijestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima je glavnu ulogu do sada imala Amerika. 

Sada kada je američki predsjednik Donald Tramp odlučio da prizna Jeruisalim za prijestonicu Izraela sve će biti drugačije. 

Smisao dosadašnjih napora da se riješi vjekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodjeli teritorije prije 1967, sada više nemaju smisao, smatraju mnogi stručnjaci. 

BBC podsjeća i da je trećina stanovništva Jerusalima muslimanske veroispovijesti, a mnogi potiču od porodica koje su tu vjekovima bile. Najviše je sukoba upravo oko gradnje jevrejskih kuća u istočnom Jerusalimu što Palestina smatra nelegalnim i suprotnim međunarodnom pravu. Ali, Izrael se ne slaže. 

Međunarodni zvaničnici već godinama zastupaju stav da se bilo koja promjena vezana za Jerusalim mora donijeti kroz pregovore dvije strane i koja mora biti obostrano prihvaćena.

Zato mnoge zemlje svoje ambasade imaju u ili oko Tel Aviva, koji je zvanični glavni grad Izraela, a u Jerusalimu imaju samo konzulate. 

Jedan predsjednik sada će to promijeniti. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmjesti upravo u Jerusalim i odluku o tome sapštava danas.

I najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svjetskim zvaničnicima, a najoštriji je juče bio predsjednik Turske koji je rekao da će, ako zaista prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao. 

U svakom slučaju, iz Bijele kuće je najavljeno da će Tramp danas saopštiti svoju odluku o Jerusalimu, koja će, kako sada stvari stoje, biti upravo ta da će priznati Jerusalim za prijestonicu Izraela, a šta će biti poslije....ko zna.

Trampa to sada ne interesuje. Pa ni to da Palestinci već pale njegovu sliku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније