Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 12. 2017. 22:06   >>  22:03 2

PRIZNANJE JERUSALIMA

Netanjahu: Važan korak ka miru

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu ocijenio je današnji dan istorijskim jer je predsjednik SAD, Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Netanjahu je rekao da je Trampova odluka "važan korak ka miru" i dodao da ona neće izmijeniti ništa po pitanju svetih mjesta tri glavne monoteističke vjere u Jerusalimu, javio je Asošiejted pres.

"Odluka predsjednika je važan korak ka miru, jer nema mira koji ne uključuje Jerusalim kao glavni grad države Izrael", rekao je Netanjahu.

On je potvrdio posvećenost Izraela statusu kvo i kazao da dijeli posvećenost Trampa napretku mira između Izraela i svih njegovih susjeda, uključujući Palestince.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da sarađuje s Trampom i njegovim timom na ostvarenju sna o miru.

"Pozivam sve zemlje koje teže miru da se pridruže SAD u priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premjeste ambasade ovdje", rekao je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

Abas: Vašington ne može više biti mirovni posrednik

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ocijenio je danas da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima nakon što je američki predsjednik objavio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Ovim žalosnim odlukama SAD namjerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u posljednjim decenijama", rekao je Abas u obraćanju emitovanom preko palestinske televizije, prenio je Frans pres.

Vlada Jordana, zaštitnika svetih mjesta u Jerusalimu, osudila je kao kršenje međunarodnog prava saopštenje Trampa o priznavanju Svetog grada kao prijestonice Izraela.

Egipat, prvi arapski susjed koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada, prenio je AP.

Ta zemlja je takođe izrazila brigu za posljedice poteza SAD na bezbjednost regiona i ocijenila da će uticaj na izraelsko-palestinski proces biti "ekstremno negativan".

Hamas: Tramp vrijeđa osjećanja Palestinaca

Glavni vođa islamskog ekstremističkog Hamasa optužio je večeras predsjednika SAD Donalda Trampa da nije poštovao osjećanja Palestinaca, priznavši Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Hanije je u saopštenju naveo da će palestinski narod "znati kako da odgovori na nepoštovanje svojih osjećanja i svetinja", dodavši da odluka američkog lidera "neće izmijeniti istorijske i geografske činjenice", prenio je AP.

Izrael, SAD i EU smatraju Hamas koji vlada pojasom Gaze terorističkom organizacijom.

Gutereš za pregovore

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš izjavio je da je protiv jednostranih mjera koje ugrožavaju izglede za mir za Izraelce i Palestince, nakon saopštenja Trampa da SAD sada priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Gutereš smatra da se status Jerusalima mora riješiti kroz direktne pregovore dva naroda.

"U ovom momentu velikog nespokojstva želim da jasno kažem da nema alternative rješenju dvije države. Nema plana B", rekao je Gutereš, aludirajući na rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države.

Tramp je objavljujući priznanje Jerusalima prvi put rekao da podržava takvo rješenje. Gutereš je najavio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da promoviše povratak pregovorima izraelskih i palestinskih lidera da se ostvari njihova vizija za trajan mir za oba naroda".

Status Jerusalima je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između njih jer Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. proglase glavni grad svoje buduće države.

Međunarodna zajednica smatra da ga valja riješiti za pregovaračkim stolom.

Turska: Odluka Trampa "neodgovorna"

"Osuđujemo neodgovorno saopštenje adminstracije SAD, ta odluka je suprotna međunarodnom pravu i rezolucijama", napisao je šef turske diplomatje Mevlut Čavašoglu na Tviter nalogu.

Makron: Izbjegnuti nasilje po svaku cijenu

Francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da je za "žaljenje" odluka Trampa i pozvao da se "izbjegne nasilje po svaku cijenu".

On je naveo da su Francuska i Evropa posvećene rješenju sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranju Palestine koja bi živjela uz Izrael u miru i bezbjednosti.

Mogerini zabrinuta, Mej i Merkel ne podržavaju Trampovu odluku

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izrazila je danas u ime tog bloka zemalja "ozbiljnu zabrinutost" poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnjeg saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu i posljedicama koje to može imati na izglede za mir", navela je Mogerini u saopštenju.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da se Velika Britanija ne slaže s Trampovom odlukom da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

"Ne slažemo se s odlukom SAD da preseli svoju ambasadu u Jerusalim i da prizna Jeruslim kao izraelski glavni grad prije sporazuma o konačnom statusu", navela je Mej u saopštenju, dodavši da takva odluka neće doprinijeti izgledima za mir u regionu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da njena Vlada ne podržava odluku Trampa jer o "statusu Jerusalima može da se pregovara jedino kao o dijelu rješenja (izraelsko-palestinskog konflikta) po modelu dvije države". Taj stav je prenio kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Merkel je time mislila na rješenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dvije države, odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu, za šta se zalaže međunarodna zajednica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније